Ouder worden is niet zo’n geleidelijk proces als we denken. Uit nieuw onderzoek van Stanford University blijkt namelijk dat er twee belangrijke momenten in ons leven zijn waarop het verouderingsproces ineens extra hard toeslaat. Namelijk rond je 44ste en 60ste.
Zo blijkt uit het onderzoek dat mensen van rond de 44 jaar moeilijker alcohol kunnen verwerken en dat ze een grotere kans hebben op blessures. Bij zestigers zagen onderzoekers dat de kans op ziektes groter wordt, zo neemt de nierfunctie af en is er meer kans op hart- en vaatziekten.
Eline Slagboon, professor Moleculaire Epidemiologie bij het Leids Universitair Medisch Centrum heeft onderzoek gedaan naar verouderingsprocessen. “Tijdens je levensduur veranderen er allerlei moleculen in je lichaam”, legt ze aan Editie NL uit. “Maar dat gaat niet in een rechte lijn. In sommige periodes zijn er heel veel veranderingen, en in andere periodes weer niet.”
Francine Cats is kookkblogger en nét 44 jaar geworden. Naast dat ze een iets sterkere brilsterkte nodig heeft merkt ze nog weinig verschil. “In feite beleef ik het leven niet heel anders dan bij 43 of 42 jaar”, legt ze aan Editie NL uit. “Mentaal voel ik me nog 25.”
Hoe je lichaam veroudert verschilt per persoon, legt professor Slagboom uit. “Vanaf je 40ste zijn er al meetbare veranderingen in het lichaam”, vertelt Slagboom. “Er veranderen dingen in je suikerhuishouden. Hierdoor kunnen mensen bijvoorbeeld wat sneller aankomen.”
Maar ook de conditie van mensen verandert. “Ze kunnen sneller buiten adem zijn. Vaak hebben mensen rond die leeftijd een heel intensief leven, met kinderen, een baan, stress en minder rust, waardoor je niet aan sporten toekomt.” En dat kun je merken aan je lichaam.
Geen koffie of alcohol
De 44-jarige Francis doet er alles aan om zo fit en gezond mogelijk te blijven. “Ik drink geen koffie en ook geen alcohol. Daarnaast eet ik heel gezond”, gaat ze verder. Om fysiek fit te blijven heeft ze een personal trainer. “Ik heb drie jaar geleden een omslag gemaakt om fysiek fit te worden omdat ik niet lekker in mijn vel zat.”
“Gedurende je leven ga je door fases heen, waar telkens andere problemen bij komen”, legt professor Slagboom uit. “Je merkt dan bijvoorbeeld dat je spieren stijf zijn als je in de ochtend wakker wordt. Dat gaat wel weer weg, maar het is wel voelbaar.”
Teddy Roorda is lactatiedeskundige en onlangs 60 jaar geworden. “Mentaal merk ik dat het wel meevalt”, legt ze uit aan Editie NL. “Maar fysiek heb ik meer moeite met opstaan in de ochtend. Mijn lichaam is stijver en mijn voeten doen pijn. Maar dat is eigenlijk het enige wat ik er fysiek van merk.”
Volgens professor Slagboom is er gelukkig nog wel van alles te doen om het verouderingsproces tegen te gaan. “Het goede nieuws is dat als je je leefstijl verandert, denk daarbij aan het hebben van een gezond dieet, beweging en krachttraining, we aan de moleculen zien dat je er gezonder van wordt. Op elke leeftijd, ook al heb je nog niet zoveel gesport of gezond geleefd, kan je dit verbeteren.”
Gezond eten en voldoende cardio en krachttraining
De 60-jarige Teddy doet er dan ook van alles aan om zo fit mogelijk te blijven. “Ik wandel en fiets. Dit jaar ben ik ook begonnen met personal training waardoor ik nu consequent twee keer per week sport.” Sinds juni zijn zij en haar partner grootouders geworden. “Daarom wil ik graag zo fit mogelijk zijn.”
En haar advies aan 44-jarigen? “Eet gezond, blijf in beweging, en doe vooral wat je leuk vindt.”
“Ohjee, ben net 7 dagen 60 jaar oud geworden, ben zeer benieuwd dus!”
Bron: EditieNL