Tijdschema Formule 1-weekend op Imola!

Na de races in Bahrein, Saudi-Arabië en Australië begint het Europese Formule 1-seizoen met de Grote Prijs van Emilia-Romagna. Het is ook de eerste van de drie GP’s dit seizoen waarin een sprintrace op het programma staat.

De startopstelling voor de Grote Prijs op zondag wordt dus niet bepaald door de gebruikelijke kwalificatiesessie, maar door de uitslag van de kortere sprintrace over 21 rondes die op zaterdag wordt gereden. De startopstelling voor die sprintrace is bepaald door de gewone kwalificatiesessie, die nu niet op zaterdag maar op vrijdagavond wordt gehouden.

Vergeleken met vorig seizoen is de puntenverdeling voor de sprintrace veranderd. In 2021 kreeg de winnaar van een sprintrace drie WK-punten, terwijl de nummers twee en drie er respectievelijk twee en één kregen. Dit jaar is dat uitgebreid: de winnaar van een sprintrace verdient nu acht WK-punten. De nummer twee krijgt er zeven, de derde krijgt er zes.

Max Verstappen beleeft tot dusver een moeizaam seizoen. Hij viel uit in de openingsrace in Bahrein en in de laatste race in Australië. Beide keren moest hij zijn RB18 voortijdig aan de kant zetten door problemen met de brandstoftoevoer. Hij won wel de tweede race in Saudi-Arabië. In het kampioenschap staat hij zesde met 46 punten achterstand op WK-leider Charles Leclerc van Ferrari.

Programma Grote Prijs van Emilia-Romagna:

Vrijdag 22 april

  • 13.30-14.30 uur: eerste vrije training
  • 17.00-18.00 uur: kwalificatie

Zaterdag 23 april

  • 12.30-13.30 uur: tweede vrije training
  • 16.30 uur : Sprintrace

Zondag 24 april

  • 15.00 uur: Grote Prijs van Emilia-Romagna

Bron: Telegraaf