RIVM: ’Laat luchtstroom ventilator niet langs meerdere personen gaan’!

BILTHOVEN – Vanwege de hitte heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het hitteplan van stal gehaald. Dit betekent dat de overheid mensen oproept om genoeg te drinken, dunne kleren te dragen, de schaduw op te zoeken en zich goed in te smeren. Ook moeten mensen elkaar goed in de gaten houden, want de hitte kan gevaarlijk zijn voor „ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement.” Volgens Weerplaza kan woensdag zomaar een eerste tropische dag van het jaar worden.

Het hitteplan geldt voor Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Daar wordt het de komende dagen meer dan 27 graden. Bovendien schijnt de zon zo krachtig dat de huid binnen een kwartier kan verbranden.  

Vanwege de corona-uitbraak ziet het hitteplan er anders uit dan gebruikelijk. Mensen kunnen gewoon een ventilator gebruiken voor verkoeling, eventueel met een bevroren flesje water ervoor, maar het RIVM raadt aan om ervoor te zorgen dat „dat de luchtstroom van de ventilator niet van de ene naar de andere persoon gaat.”

Recordwarm?

Hoewel het dus een tropische dag zou kunnen worden, wordt het niet recordwarm, meldt Weerplaza. Het record voor vandaag staat op 32,6 graden en stamt uit 2016.

De tropische hitte houden we tot het weekend. Zowel donderdag als vrijdag wordt op meerdere plaatsen in het land de 30 graden gehaald. De hoogste waarden verwachten we vrijdag. Dan kan het lokaal 32 graden worden. Daarna slaat het weer om.

Bron: Telegraaf