Ingrediënten:
- 250 gr tempeh
- 2 tl gemberpoeder
- 1/2 el sambal oetlek
- 50 ml ketjap manis
- 1/2 komkommer
- 2 el appelazijn
- 150 gr sperzieboontjes
- 3 el zonnebloemolie
- 150 gr voorgekookte zilvervliesrijst
- 6 el vegan pindasaus
- 2 bosuitjes
- 2 el seroendeng
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180ºC. Snijd ondertussen de tempeh in blokjes van 1 cm. Meng het gemberpoeder, de sambal en ketjap in een diep bord tot een marinade. Meng de tempeh blokjes met de marinade en laat 30 min. marineren.
- Snijd of schil ondertussen de komkommer in flinterdunne plakjes. Leg in een diep bord met appelazijn en laat 15 min staan. Maak de sperziebonen schoon en halveer deze. Kook gaar in 6 tot 8 min. in gezouten water en giet af.
- Verhit de helft van de zonnebloemolie in een koekenpan, voeg de voorgekookte rijst toe en bak 5 minuten al omscheppend bruin en knapperig. Voeg de laatste 2 min. de gekookte sperziebonen toe en bak mee.
- Rijg de tempeh aan satéprikkers, bestrijk met de rest van de olie. Bak de tempeh in 10 min. op een bakplaat of in een grillpan goudbruin en keer halverwege om. Verwarm ondertussen de satésaus zoals aangegeven op de verpakking. Hak de bosui in ringetjes.
- Verdeel de rijst en sperziebonen over de borden, serveer met de tempeh satéstokjes en garneer het geheel met bosui. Serveer de satésaus, komkommer, seroendeng in aparte schaaltjes.
Totale bereidingstijd: 20 minuten