Ingrediënten:
- 4 stronkjes witlof
- 4 plakjes ham
- 20 gr boter
- 3 eetlepels bloem
- 300 ml melk
- Geraspte oude kaas
- Peper & zout
Bereidingswijze:
- Begin de bereiding van dit recept met het schoonmaken van de witlofstronkjes.
- Snijd bij elke stronk de onderkant eraf en verwijder vervolgens voorzichtig met een scherp mes de harde kern van de witlof. Deze harde kern heeft namelijk een zeer bittere smaak.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Kook de witlofstronkjes daarna in ruim water met een snufje zout in ongeveer 10 minuten gaar. Vet ondertussen een ovenschaal in met wat boter. Giet het witlof daarna af en laat het goed uitlekken.
- Wikkel elk stronkje vervolgens in een plakje ham en leg de stronkjes naast elkaar in de ingevette ovenschaal.
- Maak dan de kaassaus klaar. Smelt hiervoor de 20 gram boter in een pannetje. Laat de boter niet bruin worden. Voeg de bloem toe en roer deze door boter.
- Voeg vervolgens onder voortdurend roeren de melk toe. Laat de saus vervolgens nog even doorkoken.
- Voeg vervolgens van het vuur af wat geraspte kaas er door (ongeveer 4 eetlepels).
- Giet de kaassaus over de stronkjes witlof en gratineer het witlof ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Totale tijd bereidingwijze: 30 minuten.