Heden, verleden en toekomst

Heden, verleden en toekomst

Het heden is er gewoon eigenlijk nooit, tenminste het valt niet aan te geven want zodra je in het heden bent is het alweer het verleden en als je over het heden praat dan is het ook weer verleden. Heden kan dus nooit de toekomst zijn. Toekomst kan wel verleden worden en ook heden. Dus ga eens na: Toekomst kan heden worden maar heden geen toekomst? Is dat niet hetzelfde als: Een koe is een dier met een staart maar een dier met een staart hoeft nog niet perse een koe te zijn? Want wat er in de toekomst is kan het heden worden, tenzij je de toekomst verkeerd voorspelt want dan komt het natuurlijk nooit in het heden. De precisie van ‘in het heden’ kan je dus niet aangeven. Dan vraag ik me af wat ‘in het heden’ is, want het valt niet aan te tonen. Is het niet zo dat als je iets niet aan kan geven of aan kan tonen dat het er eigenlijk niet is? Stel jezelf eens de vraag: In het heden, wat is dat nou eigenlijk? Daar heb ik eigenlijk maar 1 antwoord op: In het heden is elke keer het moment waarop je leeft, het gaat steeds met je mee en veranderd nooit van plaats. Dat doet het verleden juist wel en de toekomst ook. Wat in het verleden ligt, gaat steeds verder weg liggen. En wat in de toekomst ligt, komt steeds dichterbij. Het heden dat neem je elke dag, elk uur, zelfs elke seconde met je mee en veranderd nooit van zijn ligging. Die ligging bedoel ik natuurlijk spreekwoordelijk want het bestaat eigenlijk niet, het is gewoon een woord waarmee je iets aangeeft. Net als een stoel of tafel. Dat zijn ook maar woorden waardoor je weet wat iemand bedoeld.

Het verleden. Tja het verleden, het oude vertrouwde verleden. Iets wat er altijd en eeuwig zal zijn sinds de dag dat de mensheid begon en eigenlijk al daarvoor. Ik kijk liever niet terug naar het verleden want het verleden ligt achter mij. Het verleden komt sowieso nooit meer terug en je kan er niets meer aan veranderen. Verleden zegt het eigenlijk al in het woord zelf. Het is het ‘leed’ van ‘ver’ Waarom zou je dan terug willen als het eigenlijk alleen maar leed is? Als het leuk was geweest dan had je het wel als herinnering onthouden en afgespeeld in het heden. Dus het verleden is een goed iets, want je herinnert je de leuke dingen wel in het heden als je dat zelf wilt. De rest laat je achter je en kan je vergeten als je dat zelf wilt. Als het verleden er niet was geweest dan was er niets geweest. Helemaal niets.

De toekomst. De toekomst is een mooi iets, een geweldig iets. De toekomst is iets waar je naar toe leeft. Zie je leven als een balk en daar in staan 3 puntjes. 1 puntje voor het verleden, 1 puntje voor het heden en 1 puntje voor de toekomst. Het puntje van het verleden ligt aan het begin van de balk en het puntje van de toekomst ligt aan het eind van de balk. Het puntje van het heden verschuift steeds meer naar de toekomst toe. Je leeft dus eigenlijk voor de toekomst. In tegenstelling tot je verleden kan je toekomst opraken, op dat moment ben je dood. De toekomst is de hoop waaraan je je vast kan houden, is het licht dat je eindelijk weer kan zien aan het einde van een heel erg slechte periode in je leven. De toekomst is de kracht van de mens. Ik leef per dag maar kijk graag naar mijn toekomst.

Het heden spreekt mij het meest aan, want daar kan eigenlijk altijd van op aan. Je verleden kan je nooit meer veranderen en je toekomst juist te veel. Te veel dat het me soms bang maakt, bang maakt dat mijn toekomst er uit komt te zien als mijn verleden.

Copyright: Colin Alexander Heikens (26 februari 2007)