Tanks: Panther vs Sherman

Tabletop games. Het is een leuke maar kostbare hobby. Na kortstondig Flames of War’s Open Fire! van Battlefront Miniatures te hebben geprobeerd kwam ik al snel tot de conclusie dat dit spel erg leuk is maar voor mij persoonlijk teveel regels en details bevat. De aanschaf van units en voertuigen is voor mij ook een dingetje omdat ik interesse heb in Britse en Duitse units en er gewoon enorm veel keus is.  Voeg daar aan toe dat er ook ruime keus is wat betreft gebouwen en terrein en je begrijpt wat ik bedoel. Flames of War komt overigens nog wel zo nu en dan op tafel omdat ik het zonde vind het te laten staan.

Toen kwam Tanks van Gale Force Nine op mijn pad. Nu weet iedereen die Flames of War kent dat Gale Force Nine feitelijk van Battlefront Miniatures is, maar dat is natuurlijk geen probleem. Tanks is namelijk bedoeld om mensen kennis te laten maken met het begrip tabletop games, en dient tevens als instap naar grotere en zwaardere tabletop games zoals Flames of War. En dat is voor mij persoonlijk wat makkelijker om te leren, èn uit te leggen.

De modellen voor het spel Tanks zijn voor mijn gevoel ook goedkoper dan voor een grootschalig spel als Flames of War. Heb je bij Flames of War minimaal 4 of 5 modellen van hetzelfde type nodig, 1 of 2 volstaat bij Tanks. Mijn ervaring met de modellen voor Tanks is ook dat je bij de meeste modellen verschillende koepels kan maken die verwisselbaar zijn. Dus feitelijk koop je twee modellen voor een, wat voor mij voldoende is. Bij Flames of War vond ik die optie voor verwisselbare koepels niet. Alle koepels in het Open Fire! pakket klikten vast en kunnen daarom niet meer worden verwisseld. Of dit bij modellen die je later kan aanschaffen ook zo is weet ik overigens niet.

De modellen van beide spellen zijn trouwens uitwisselbaar. Dit omdat ze van dezelfde maker zijn en dat is uiteraard erg handig. Gebouwen en terrein kunnen ook worden toegevoegd maar omdat Tanks kleinschaliger is heb je er niet zoveel van nodig. En aangezien het dus voor mij allemaal niet zo grootschalig hoeft is dat voor mij persoonlijk beter.

Niettemin ben ik een liefhebber van zowel Flames of War en Tanks. Tanks speelt lekker makkelijk weg, maar Flames of War biedt een veel diepgaandere spelsessie met meer variatie in modellen. De meeste mensen waarmee ik speel zijn echter niet zo van heel uitgebreide spellen zoals Flames of War en Tanks biedt dan ook een mooi alternatief. Ik kijk dan ook al weer uit naar mijn volgende Tanks sessie 🙂

Voor meer informatie over deze tabletop game kijk dan vooral eens hier: link. Of bezoek BoardGameGeek (link).