Leclerc krijgt dubbele tijdstraf: F1-leiding ’luistert’ naar boze Verstappen!

SUZUKA – Max Verstappen snapte zondag even helemaal niets van de afwachtende wedstrijdleiding in de Formule 1. De Grand Prix van Japan duurde voor de Red Bull-coureur slechts vijftien rondjes, nadat Charles Leclerc vlak na de start op hem inreed. Pas uren na de race, nadat de Nederlander tegenover de aanwezige media uitgebreid zijn beklag had gedaan, werd de Monegask gestraft. 

De verbouwereerde Verstappen liet in Suzuka aanvankelijk weten de wedstrijdleiding niet te kunnen volgen. ,,Eerst zeiden ze dat er geen onderzoek naar het incident zou komen, daarna opeens wel en toen ineens pas na de wedstrijd”, fulmineerde de Limburger.

Leclerc werd pas veel later aangepakt door de stewards. De Monegask kreeg vijf seconden tijdstraf voor de clash met Verstappen en nog eens tien seconden vanwege het doorrijden in zijn beschadigde Ferrari, terwijl het team aan autosportfederatie FIA had laten weten de coureur naar binnen te halen voor een pitstop. De Scuderia kreeg daar ook nog een boete van 25.000 euro voor.

De coureur van Red Bull Racing viel door het incident helemaal terug. Vanwege de schade aan zijn RB15 werd hij vroegtijdig naar binnen gehaald door het team. Toen Verstappen tijdens de race zijn verhaal deed, was dus nog niet bekend of Leclerc alsnog gestraft zou worden.

,,En Vettel maakt gewoon een valse start. Hij beweegt en stopt. Dat mag gewoon niet, maar hij krijgt ook geen straf. Ik wil niet zeggen dat er met twee maten wordt gemeten, alleen snap ik het gewoon niet. Als wij dit hadden gedaan, waren we gelijk gestraft.”

Lomp

Verstappen stelde onlangs dat hij het fijn vindt dat de wedstrijdleiding dit seizoen minder streng is geworden. Maar dan doelt hij wel op echte race-incidenten. ,,Deze actie van Leclerc had niets met racen te maken. Dit is gewoon heel lomp een crash veroorzaken. Er zat gewoon een heel gat aan de zijkant van mijn auto. Het bargeboard was ook helemaal afgebroken.”

Vlak voor zijn definitieve uitvallen werd Verstappen in het achterveld ook nog ingehaald door Leclerc. Hij leek de Ferrari-coureur nog een klein schouderduwtje uit te delen. Verstappen, opnieuw: ,,Tja. Mijn auto was helemaal kapot. Ik kon niks meer. Een klein schouderduwtje? Zo zou je het inderdaad kunnen noemen.”

Zege Bottas

De Grand Prix van Japan werd uiteindelijk gewonnen door Mercedes-coureur Valtteri Bottas. De Finse autocoureur hield Vettel voor zich. Klassementsleider Lewis Hamilton (Mercedes) eindigde als derde en pakte wel het bonuspunt voor de snelste raceronde. Verstappens teamgenoot Alexander Albon eiste een knappe vierde plaats voor zich op.

Bron: Telegraaf