Politie Hamburg schaalt op: ’Polen – Nederland is een risicowedstrijd’!

HAMBURG – De politie van Hamburg staat op scherp voor de eerste EK-wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Polen. Die vindt zondag om 15.00 uur plaats in het Volksparkstadion, de thuisbasis van het weggezakte HSV met 57.000 plaatsen. Een woordvoerder van de lokale politie liet zaterdagmorgen aan De Telegraaf weten: „Het gaat om een risicowedstrijd en daar zetten wij de komende 24 uur extra capaciteit op in.”

Hoeveel manschappen laat de politie in het midden. Dergelijke gegevens worden niet gedeeld uit veiligheidsoverwegingen. Wel is duidelijk dat er plaatselijk fysieke ondersteuning wordt geboden door Nederlandse agenten, die eveneens helpen bij de informatie-uitwisseling.

Komst van 30.000 Nederlanders

In Hamburg zijn er bij de lokale autoriteiten zorgen over de verwachte komst van 30.000 Nederlanders, van wie een deel geen slaapplaats heeft geregeld. Deze worden door het politiekorps de zogenoemde risicofans genoemd, van wie niet duidelijk is of ze komen om van het voetbal te genieten of dat „deze met andere doelstellingen naar Duitsland komen.”

De Poolse supporters vormen wellicht een nog groter hoofdbreken voor de autoriteiten. Hamburg kent een enorme Poolse bevolkingsgroep van ruim 200.000 inwoners. De Polen vormen met 12 procent achter de Turken (15%) de tweede buitenlandse nationaliteit in de havenstad. De verwachting is tevens dat vanuit het moederland vele duizenden Polen zullen afreizen naar Hamburg voor de EK-wedstrijd.

Rellen AZ – Legia Warschau

Hoewel de lokale politie niet verwijst naar de Europese wedstrijd AZ – Legia Warschau van 5 oktober 2023, zit die wedstrijd bij menig supporter nog vers in het geheugen. De Conference Leaguewedstrijd liep vorig jaar volledig uit de hand. In eerste instantie omdat supporters van de Poolse club zonder kaartjes het AFAS Stadion in Alkmaar probeerden binnen te komen. Een kleine groep ME’ers, die ingreep werd uiteindelijk door Legia-fans aangevallen. Er vielen vele rake klappen en er moest traangas worden ingezet. Een Nederlandse ME’er raakte bij dat treffen zelfs bewusteloos.

Na de wedstrijd escaleerde het nogmaals. Twee spelers van Legia Warschau, de Portugese aanvoerder Josué en de Servische linksback Radovan Pankov werden gearresteerd op verdenking van mishandeling van AZ-beveiligers. Een bewaker moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis. In Polen ontstond grote commotie over hoe er door AZ met de spelers was omgegaan.

Afgelopen week maakte de Nederlandse justitie bekend de strafzaak tegen Josué te seponeren vanwege gebrek aan bewijs. Overigens is geen enkele speler van Legia Warschau geselecteerd door de Poolse bondscoach Michal Probierz voor de EK-duels.

Bron: Telegraaf