Rusland adviseert ‘ernstige’ risico’s van kernoorlog niet te onderschatten!

De wereld moet de aanzienlijke risico’s van een kernoorlog niet onderschatten, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov maandagavond in een interview op de Russische staatstelevisie. Conventionele westerse wapens zijn volgens hem legitieme doelwitten in Oekraïne, waar gevechten in het oosten woeden.

“De risico’s zijn nu aanzienlijk”, zei Lavrov volgens een transcript van het interview op de website van zijn ministerie. “Ik zou die risico’s niet willen verhogen. Velen zouden dat willen. Het gevaar is ernstig, reëel. En we mogen het niet onderschatten.”

Daarmee reageerde de minister op de vraag hoe belangrijk het is om een Derde Wereldoorlog te vermijden en of de huidige situatie vergelijkbaar is met de Cubacrisis van 1962, een dieptepunt in de relatie tussen de Verenigde Staten en de toenmalige Sovjet-Unie.

Blinken en Austin beloofden Oekraïne meer militaire hulp

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en defensieminister Lloyd Austin beloofden Oekraïne zondag tijdens hun bezoek aan Kyiv meer militaire hulp.

Het Pentagon maakte maandag gebruik van een noodverklaring om de mogelijke verkoop van munitie ter waarde van 165 miljoen dollar (bijna 154 miljoen euro) aan Oekraïne goed te keuren. Het pakket kan munitie voor houwitsers, tanks en granaatwerpers omvatten.

‘Westerse wapens zullen het conflict aanwakkeren’

De ambassadeur van Moskou in Washington spoort de VS aan de verschepingen te beëindigen en waarschuwt dat westerse wapens het conflict zullen aanwakkeren.

Verder zei Lavrov dat de NAVO via Oekraïne in een oorlog met Rusland is verwikkeld. “En oorlog is oorlog”, aldus de buitenlandminister.

Rusland heeft “de hoop verloren om de wereld ervan te weerhouden Oekraïne te steunen”, schreef de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba op Twitter na de uitspraken van Lavrov. “Dit betekent alleen maar dat Moskou zijn nederlaag voelt.”

Bron: NU