AMSTERDAM – De curatoren van Blokker hebben een koper gevonden voor de failliete winkelketen. Die koper, die in een verklaring niet bij naam wordt genoemd, streeft ernaar ’om de Blokkerformule de komende periode weer op te bouwen en samen te werken met de circa 45 franchisefilialen.’
„We zijn dolgelukkig. Dit is het beste wat ons had kunnen overkomen”, reageert Ronald Mol, eigenaar van de Blokker-vestiging in Roosendaal. „Het scheelt nogal of ik pietje-puk op de gevel heb staan of Blokker. Die producten met het huismerk erop zijn echt goed spul. Het is goed voor ons en goed voor Nederland als dat behouden blijft.” Medewerkers van Blokker zijn niet even gelukkig. Zij verliezen op 31 december hun baan en moeten maar afwachten of ze bij het nieuwe Blokker terecht kunnen. Petra, die 38 jaar bij Blokker werkte: „Ik wacht het niet af, ik heb al een nieuwe baan gevonden in de zorg. Dan hoef ik niet meer de hele dag te staan.”
De zelfstandige Blokker-ondernemers zijn de afgelopen anderhalve maand nauw betrokken geweest bij een doorstart van hun winkels die naar eigen zeggen ’uitstekend draaien.’ „Wij kunnen rustig doorverkopen terwijl de nieuwe eigenaar de zaken die levensvatbaar zijn weer kan opbouwen”, reageert Esther Heinen, Blokker franchiseondernemer in Spakenburg.
Pandrecht
Eerst leek het erop dat de franchisers zelfstandig verder moesten, omdat de curator in gesprek was met een Duitse winkelketen die niet geïnteresseerd was in de naam Blokker. Daarbij was één van de problemen dat de laatste financier van Blokker het pandrecht op de naam Blokker had verkregen.
Nu dat probleem uit de weg geruimd lijkt te zijn moet het distributiesysteem van Blokker opnieuw opgebouwd worden. Ingewijden dachten een tijd geleden dat er minstens zeventig winkels nodig zijn om dit kostendekkend te doen. Daarvoor zouden zich dus nog zo’n dertig vestigingen moeten aansluiten.
Huurcontracten al opgezegd
Of dit ook lukt, is onder andere afhankelijk van het bereiken van overeenstemming met de verhuurders van de panden waar de Blokkerwinkels zich in bevinden. De curator heeft de huurcontracten al opgezegd en een aantal grote pandeigenaren heeft al laten weten dat er nieuwe huurders voor die locaties zijn. „Dit proces kan nog enkele maanden in beslag nemen”, laten de curatoren weten.
ING retail-econoom Dirk Mulder is ’positief verrast’ door het nieuws. „Het begon zo langzamerhand wel een tijdje te duren. Ik ben wel benieuwd waar die goed renderende Blokker-filialen dan precies gevestigd zijn. In de Randstad hoor je steeds dat mensen Blokker te duur vinden. Misschien dat de keten zich vooral aan de randen van het land, in kleinere plaatsen, weet te handhaven, waar Blokker ook echt een belangrijke sociale functie heeft.”
Bron: Telegraaf