Hotel Okura aan ramp ontsnapt dankzij dichtgelaten pakketje! ‘Geen idee hoeveel bombrieven nog’!

AMSTERDAM – Personeel van het Okura is aan een ramp ontsnapt omdat een oplettende werknemer de bombrief die in de ochtend naar het Amsterdamse hotel was gestuurd, niet heeft opengemaakt. 

Vrijdagochtend werd bij het hotel in De Pijp een pakketje met explosieven gestuurd zoals die de voorbije periode ook aan andere bedrijven was gericht. De politie liet gisteren een waarschuwing uitgaan met een beschrijving van de pakketjes in de hoop dat ontvangers het snel herkennen en dicht laten. Als afzender staat het Rotterdamse incassobureau CIB genoemd, maar dat bedrijf heeft niets met de verzendingen te maken.

,,Een werknemer van het hotel heeft het gelukkig als zodanig herkend”, zegt een woordvoerder van de politie die in de ochtend ter plaatse is. ,,Er zat een naamsticker op de brief, terwijl het CIB zijn naam op zijn post drukt. Ook sturen ze alleen papieren, en niks met een verdikking.”

Zeer zwaar lichamelijk letsel tot gevolg

Hij waarschuwt dat het explosief daadwerkelijk had kunnen afgaan als de brief was opengemaakt. ,,Dat had zeer zwaar lichamelijk letsel tot gevolg kunnen hebben.”

Het management van het hotel liet meteen 112 bellen nadat de brief iets voor negen uur in de ochtend was bezorgd. Recherche en forensische opsporing was snel ter plaatse en vervolgens werd de EOD ingeschakeld om onderzoek naar het explosief te doen.

Een manager van het hotel wil niet aangeven wat er is gebeurd. ,,We laten de experts hier hun werk doen en onthouden ons van commentaar.”

Meer locaties

De politie zegt geen idee te hebben op welke locaties nog meer brieven kunnen worden gestuurd, ook niet wie erachter zit, en dat maakt het lastig te anticiperen op de situatie. Welke soorten explosieven het betreft geeft hij ook niet aan. ,,Dat is daderinfo. We hopen het te horen van degene die hiervoor verantwoordelijk is.”

Het onderzoek was in de ochtend nog in volle gang. Alleen gasten en genodigden werden toegelaten in het hotel.

Bron: Telegraaf