Studentenverenigingen ondertekenen gedragscode tegen grensoverschrijdend gedrag en middelengebruik!

Zeker 49 studentenverenigingen ondertekenen dinsdag in Utrecht de eerste ‘Nationale Gedragscode’. Daarin staan onder andere afspraken over seksueel grensoverschrijdend gedrag, middelengebruik en studentenwelzijn. Het Utrechtsch Studenten Corps (USC), maar ook het Amsterdamse corps en Vindicat ondertekenen de gedragscode.

De gedragscode is een initiatief van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) en wordt dinsdagmiddag, in het bijzijn van onder andere Mariëtte Hamer (regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld), ondertekend.

Verenigingen werkten een jaar lang intensief samen aan de gedragscode, die meer dan twaalf hoofdstukken bevat. Volgens Linde van Mechelen, praeses van de LKvV, gaat het om ‘meer dan naleving’. ,,Het draait om actieve bewustwording en bewustmaking van een veranderende cultuur. Het toont onze gezamenlijke kracht en vastberadenheid om een positieve en verrijkende ervaring voor alle leden te waarborgen. Wij bewijzen dat wij als verenigingsstudenten, door samen te werken, een verschil kunnen maken.”

Bangalijst

Eerder dit jaar kwam aan het licht dat twee leden van het Utrechtsch Studenten Corps een bangalijst hadden gemaakt, met daarop de foto’s, adressen, namen en telefoonnummers van Utrechtse studenten. Dit als opdracht door huisjongsten in een verenigingshuis. Ook het USC zal de Nationale Gedragscode ondertekenen. Dat geldt voor meer Utrechtse verenigingen, maar ook voor het Amsterdamse corps (A.S.C./A.V.S.V.) en Vindicat. In totaal wordt de gedragscode ondertekend door 49 verenigingen.

Bron: Algemeen Dagblad