Steeds meer nepagenten actief, zo voorkom je dat je slachtoffer wordt!

Op verschillende plaatsen in Nederland komen meldingen binnen over nepagenten. Criminelen doen zich voor als agent en proberen op die manier – voornamelijk kwetsbare – mensen op te lichten. Politie Oost-Brabant registreerde in januari dit jaar vijf van dit soort meldingen. In mei liep dat op tot 109 meldingen, meldt persbureau ANP.

Niet alleen in Brabant maken de politie en het Openbaar Ministerie zich zorgen om deze ontwikkeling. Vorige week waarschuwde de politie Noord-Nederland ook voor dit soort acties, ook wel bekend als de babbeltruc.

Slachtoffers van nepagenten

Voornamelijk kwetsbare mensen zoals ouderen zijn slachtoffer van deze acties, meldt de politie Oost-Brabant. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers is 78 jaar. Van de keren dat criminelen op deze manier in actie komen, blijkt één op de vijf keer ‘succesvol’. In 20 procent van de gevallen lukt het de oplichters om geld of andere waardevolle spullen afhandig te maken.

Werkwijze

Hoe gaan deze criminelen precies te werk en hoe kun jij hen tijdig herkennen? In veel gevallen nemen criminelen die zich voordoen als agent, telefonisch contact op met het slachtoffer. Vervolgens vertellen zij bijvoorbeeld dat de politie vermoedt dat inbrekers het op hun huis gemunt hebben. De politie stelt voor waardevolle spullen veilig te stellen. Er wordt een afspraak gemaakt om de spullen op te halen en de waardevolle spullen worden meegenomen door de mensen die zich voordoen als agent.

Als zo’n scenario zich voordoet, is het belangrijk om alert te zijn. De politie benadrukt dat zij nooit zullen voorstellen om geld of spullen veilig te stellen. Vergeet niet om kwetsbare, oudere mensen in je omgeving in te lichten over deze vorm van criminaliteit. Wanneer mensen op de hoogte zijn van deze ‘truc’, is het gemakkelijker om tijdig te handelen. „Deel de preventietips met uw ouders, grootouders of andere mensen waarvan u weet dat ze kwetsbaar(der) kunnen zijn voor deze criminelen die de naam van de politie misbruiken”, aldus de politie Oost-Brabant.

Alert op babbeltrucs

Eerder deze maand werden een 19-jarige man uit Eindhoven en een 20-jarige man uit Tilburg aangehouden. Zij deden zich vermoedelijk voor als agent, maar werden op heterdaad betrapt. Volgens de politie waren de jonge mannen betrokken bij een telefonisch gesprek met een 66-jarige vrouw uit Maasdriel. De bellers deden zich voor als medewerkers van de politie Den Bosch. De beller gaf aan dat er drie personen zijn aangehouden, omdat zij hadden willen inbreken bij de vrouw en haar man. Vervolgens kreeg de vrouw de vraag of er verder nog waardevolle spullen in huis lagen.

De vrouw vertrouwde het niet en kwam in actie. Tijdens het gesprek gaf ze een andere telefoon aan haar man en belde 112. Ze hield de nepagent aan de lijn en sprak af dat iemand later die dag de waardevolle spullen kon komen ophalen. Bij die afspraak werd de 19-jarige man uit Eindhoven aangehouden. De 20-jarige man uit Tilburg werd dinsdag aangehouden.

Met déze truc proberen inbrekers ons steeds vaker te slim af te zijn

Inbraak is van alle tijden, maar inbrekers zijn innovatief. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Independer, op basis van politiedata van de afgelopen 5 jaar. Met deze specifieke truc proberen inbrekers je slim af te zijn (en zo voorkom je dat jij erin trapt).

Daarnaast zijn ook niet alle dagen en plaatsen even populair onder inbrekers. Op deze dagen slaan inbrekers namelijk het vaakst hun slag. Goed om juist die dagen even extra alert te zijn.

Populaire inbraaktruc

Inbrekers maakten in de afgelopen 5 jaar steeds vaker gebruik van zogenoemde ‘babbeltrucs’, blijkt uit de analyse van onafhankelijk vergelijkingsplatform Independer. In de praktijk wordt die truc op allerlei manieren toegepast: de inbreker doet zich voor als waterleidingmonteur of medewerker van een energiemaatschappij. Zo’n 80 procent van de slachtsoffers van deze vorm van inbraak is 55 jaar of ouder.

Zodra de inbreker binnen is, kan diegene zijn slag slaan en waardevolle spullen meenemen. En alsof het nog niet erg genoeg is om op deze manier slachtoffer te worden van een inbraak, volgt er daarna nóg een probleem.

De schadeclaim

Omdat je als bewoner zelf iemand hebt binnengelaten, is er geen sprake van braakschade. Wil je vervolgens de verzekering inschakelen om je financiële schade van de gemaakte buit te vergoeden, wordt dat ingewikkeld. „Verzekeraars vereisen vaak braaksporen of hanteren een braaksporenclausule. Er wordt ook nagegaan welke maatregelen je hebt genomen om inbraak en diefstal te voorkomen”, legt Michel Ypma uit, expert woonverzekeringen bij Independer.

Op zich een logische en heldere gang van zaken, maar met deze manier van inbraak wordt het lastig om een inbraakclaim op deze manier te beoordelen. In 2023 werden er landelijk 4072 aangiftes gedaan van verschillende vormen van babbeltrucs. De werkelijke cijfers van het aantal babbeltrucs liggen waarschijnlijk hoger. Niet iedereen doet namelijk aangifte – bijvoorbeeld uit angst, of schaamte, stelt de politie. De aangifte is ook belangrijk voor je verzekering. Zonder aangifte kun je geen claim indienen.

Wees de babbeltruc slim af

Om te voorkomen dat je in de babbeltruc trapt, kun je een aantal dingen doen, stellen de politie en de verzekeringsexpert. Zo kun je veiligheidsmaatregelen treffen waarmee je de deur bijvoorbeeld op een kier kunt opendoen, denk aan een deurketting. Daarnaast is het goed om deze trucs te bespreken met bijvoorbeeld kwetsbare ouderen in je omgeving. Medewerkers van bedrijven komen nooit onaangekondigd. Daarnaast kun je altijd vragen om een legitimatie.

Bron: Metronieuws