Straffen tot 28 jaar voor moord op Peter R. de Vries!

AMSTERDAM – De drie hoofdverdachten van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries gaan 28 jaar en 26 jaar en een maand in de gevangenis. Dat bepaalde de Amsterdamse rechtbank woensdag in de extra beveiligde rechtbank. Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen deze drie, schutter Delano G. (24), de chauffeur van de vluchtauto Kamil E. (37) en ’moordmakelaar’ Krystian M. (28) levenslang geëist.

Krystian M. kreeg een lagere straf dan de andere twee verdachten omdat hij eerder dit jaar in een andere strafzaak 47 maanden kreeg opgelegd. In totaal moet hij nu dertig jaar zitten. Drie andere verdachten kregen straffen tussen de 10 en 14 jaar omdat zij betrokken waren bij de voorbereiding van de moord of het filmen van de zwaargewonde Peter R. de Vries. Weer drie andere verdachten werden geheel vrijgesproken voor betrokkenheid bij de moord.

Vooropgezet plan

Volgens de rechtbank hadden de drie hoofdverdachten een vooropgezet plan om Peter R. de Vries te vermoorden, maar namen ze niet deel uit van een criminele organisatie. Ook de andere zes verdachten werden hier van vrijgesproken. „Er is sprake van losse personen of groepjes personen, die geen organisatie vormen. Er was geen sprake van een duurzaam en structureel samenwerkingsverband”, aldus de rechtbank.

Daarnaast vindt de rechtbank het niet gepast om voor een enkelvoudige moord levenslang op te leggen, ook omdat de mannen geen eerdere antecedenten op dit vlak hebben.

Het OM eiste in 2022 al een levenslange gevangenisstraf tegen de vermoedelijke schutter Delano G. (24) en chauffeur Kamil E. (37). Het kwam niet tot een uitspraak omdat de rechtszaak opnieuw moest, onder meer omdat justitie een nieuwe getuige had opgeroepen en omdat een rechter naar het buitenland verhuisde.

Moordaanslag

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd op 6 juli 2021 nadat hij in een uitzending van RTL Boulevard te zien was, op weg naar zijn auto neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Negen dagen later overleed hij aan zijn verwondingen in het ziekenhuis.

Nog geen uur na de moordaanslag werden Delano G. en Kamil E. klemgereden door de politie en aangehouden. G. zou de kogels hebben afgevuurd, E. zat achter het stuur van de vluchtauto.

Wat het OM betreft staat overtuigend vast dat Peter R. de Vries werd vermoord omdat hij vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het Marengo-proces was. Eerder werden de broer en de advocaat van de kroongetuige om het leven gebracht. Peter R. de Vries was de derde in een serie, aldus de officier van justitie. De rechtbank kan niet vaststellen dat de misdaadverslaggever is vermoord omdat hij vertrouwenspersoon was.

Hoger beroep

Het OM is tevreden dat zes personen zijn veroordeeld voor betrokkenheid bij de dood van De Vries. Ze noemt de straffen die zijn opgelegd hoog, ook al was die voor drie hoofdverdachten niet het gewenste levenslang. „Er zijn gevangenisstraffen van in totaal 128 jaar opgelegd.” Justitie zegt het vonnis te bestuderen en stelt dat er voorzichtig van uitgegaan kan worden dat ze in hoger beroep tegen de straffen gaan.

De familie van De Vries laat via hun advocaat Annemiek van Spanje weten dat de opgelegde straffen iets lager zijn dan verwacht, maar nog steeds binnen de bandbreedte. „De familie weet dat ze Peter niet meer terugkrijgen wat de straf ook is.”

Bron: Telegraaf