Streep door oefenduel Dongen – NAC: ‘Ongelofelijk dat een aantal mensen dit wil verpesten’

DONGEN – Het had een prachtige voetbalavond moeten worden: kersverse eredivisieclub NAC zou op 4 september naar Dongen afreizen voor een speciale jubileumwedstrijd vanwege het 100-jarige bestaan van de dorpsclub. Nu gaat daar op advies van de politie daar een streep door. ,,Er zijn duidelijk signalen dat er wat mis zou kunnen gaan.”

VV Dongen-vrijwilliger John Schipper baalt stevig. Met een aantal andere commissieleden was hij een van de kartrekkers van het speciale duel. ,,Het is echt ongelofelijk dat een aantal mensen dit wil verpesten. De club heeft een mail van de gemeente Dongen gehad dat er signalen zijn dat de openbare orde en veiligheid voor, tijdens en na de wedstrijd niet kan worden gegarandeerd. Dan kunnen wij niets anders besluiten dan onze vergunning in te trekken. Anders loopt dat hoog op in de kosten. Het is een bijzonder trieste situatie.”

De gemeente Dongen legt de situatie namens woordvoerder Sebastiaan Stolk uit: ,,De politie heeft signalen over mogelijke grote openbare ordeverstoringen in relatie tot deze wedstrijd. De burgemeester neemt het advies van de politie over.” Daarop besloot VV Dongen dus eieren voor het geld te kiezen. ,,De vereniging heeft zelf besloten om de aanvraag in te trekken. Overigens is de club op tijd geweest met de aanvraag.”

Wat de exacte dreigingen zijn, blijft vertrouwelijke informatie voor de politie. Maar de verhalen doen de rondte dat bepaalde supportersgroeperingen van zowel NAC als Willem II elkaar daar met negatieve bedoelingen wilden treffen. ,,De politie heeft haar advies gebaseerd op diverse bronnen”, zegt Stolk namens de gemeente Dongen. ,,Op basis van de informatie voorzien zij een mogelijkheid op grote openbare ordeverstoringen. Deze informatie is echter wel vertrouwelijk.”

Wachten op nieuwe mijlpaal

Stolk over het zoeken naar een mogelijk ander moment: ,,Dit is niet aan de orde geweest, omdat de vereniging het in het kader van het jubileum wilde organiseren. De gemeente heeft met VV Dongen om tafel gezeten om te bekijken wat verstandig en haalbaar is. Hierbij zijn diverse veiligheidspartners zoals de politie, veiligheidscoördinatoren en de betaaldvoetbalorganisaties betrokken geweest.”

VV Dongen heeft een lange geschiedenis met duels tegen profclubs, maar moet nu weer even geduld hebben. Schipper: ,,We speelden tegen VVV-Venlo en Go Ahead Eagles voor de KNVB Beker bijvoorbeeld. Het duel tegen PSV zal iedereen in Dongen niet snel vergeten. Ooit wilden we tegen Feyenoord oefenen, maar ook daar zette de burgemeester vanwege de Dongense kermis een streep door.”

Bron: Jeroen Theunis (Brabants Dagblad)

Erg jammer inderdaad voor VV Dongen. Dit was zeker leuk geweest voor deze lokale club. Maar wellicht wilde onze grote vriendin Lara dit niet…