Orbán spreekt steun uit voor Rutte als NAVO-baas!

BRUSSEL – Hongarije steunt Mark Rutte als nieuwe baas van de NAVO. Dat heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán dinsdag bekendgemaakt op X. Daarmee lijkt niets meer in de weg te staan voor Rutte om na zijn premiersschap te kunnen vertrekken naar Brussel.

Boedapest had bezwaren tegen Rutte vanwege onwelgevallige kritiek uit 2021. Toen zei Rutte voor een top in Brussel dat Hongarije „niets te zoeken had in de EU” als het land een omstreden anti-homowet zou aannemen. Ook zei de premier te streven om het land „op de knieën” te krijgen.

’Een goed gesprek’

Rutte heeft maandag naar eigen zeggen „een goed gesprek” gehad met Orbán. In een brief aan hem schrijft hij kennis te hebben genomen dat zijn uitspraken als minister-president ’ontevredenheid’ hebben veroorzaakt in Hongarije. Hij biedt geen excuses aan.

Verder prijst Rutte de rol van Hongarije binnen de NAVO, hij wijst onder andere naar de inzet bij de vredesmissie in Kosovo. Verder zegt hij toe dat de Hongaren niet mee hoeven te doen aan hulp aan Oekraïne via de NAVO. Huidig secretaris-generaal Jens Stoltenberg sloot hier vorige week een deal over met Orbán.

Slowakije schaarde zich dinsdagochtend achter Rutte. President Peter Pellegrini eiste aandacht voor het gebrek aan luchtverdediging in eigen land. Nederland stuurde eerder tijdelijk een patriot-eenheid om de luchtverdediging te versterken.

President Pellegrini heeft aan persbureau TASR laten weten met Rutte te hebben gesproken over dit onderwerp: „Hij moet pleiten voor de bescherming van het luchtruim van Slowakije, in ieder geval totdat we zelf in staat zijn om het luchtruim te beschermen. Rutte heeft zich bereid verklaard om hier in de toekomst mee aan de slag te gaan.”

Klaus Iohannis

Roemenië heeft de eigen president Klaus Iohannis voorgedragen als tegenkandidaat en is het laatste NAVO-land dat nog groen licht moet geven. De verwachting is dat de Roemenen snel akkoord gaan. Iohannis maakt mogelijk kans op een EU-baan.

Bron: Telegraaf