DUBAI – Tijdens een zorgvuldig geheimgehouden politieoperatie is de oudste zoon van Ridouan Taghi vrijdag vanuit Dubai naar Nederland overgebracht. Hij geldt ondanks zijn jonge leeftijd als een van de kopstukken van de Mocromaffia. Faissal Taghi (23) is onder zware beveiliging met een door justitie gecharterde privéjet overgevlogen. Hij wordt inmiddels op een geheime plek in Nederland gevangen gehouden.
Faissal Taghi wordt door het Openbaar Ministerie beschouwd als degene die het drugs- en moordimperium van zijn vader Ridouan voortzette. Hij werd in augustus vorig jaar in Dubai gearresteerd, maar verzette zich tegen zijn uitlevering.
Ook drugsverdachte Romeo van K. uitgeleverd
Nederland en Dubai overlegden het afgelopen jaar in stilte over de voortgang van de procedure. Justitie kreeg eerder deze maand groen licht. Afgelopen week kwam de zaak in een stroomversnelling waarna Nederland in allerijl een privévliegtuig huurde.
Tegelijkertijd leverde Dubai ook een vanwege drugshandel gezochte Nederlander uit, Romeo van K. Ook hij zat vrijdag in het toestel waarmee Faissal Taghi naar Nederland werd gevlogen.
Taghi gemaskerd en met koptelefoon op
Het toestel is een Dassault Falcon 900EX, een zeer comfortabele jet die met gemak zonder tankstop naar Dubai kan vliegen. Faissal Taghi werd aan boord beveiligd door vijf leden van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) van de Koninklijke Marechaussee. Ook was een justitiearts aan boord. Taghi droeg de hele reis een gezichtsmasker en een hoofdtelefoon met noise cancelling.
Ook waren er drie piloten en een stewardess aan boord. Justitie charterde het onlangs volledig gemodificeerde toestel, dat in brochures wordt aangeprezen als het milieuvriendelijkste privévliegtuig van Nederland, bij KiMi Aviation.
Justitie wilde uit veiligheidsoverwegingen niet dat de Taghi-telg met een lijnvlucht zou reizen. Politie en Openbaar Ministerie doen geen enkele mededeling over de uitlevering van de zoon van Ridouan Taghi, maar opsporingsbronnen hebben de operatie tegenover De Telegraaf bevestigd.
Quincy Promes
Met de uitlevering door Dubai is een einde gekomen aan de maandenlange impasse na de aanhouding van Faissal. Weliswaar is er sinds 2021 een uitleveringsverdrag tussen Nederland en Dubai maar in de praktijk blijken de Verenigde Arabische Emiraten de procedures heel zorgvuldig te toetsen. Dat geldt ook voor andere Nederlanders, die het OM graag in Nederland in de cel ziet, zoals voetballer Quincy Promes en zakenman Roger Lips.
Dubai gold jaren als een safe haven voor de mondiale drugsmaffia, maar sinds steeds meer Europese landen de VAE dit voorhouden, wordt intensiever samengewerkt bij opsporingsonderzoeken.
Justitieminister Van Weel is verheugd over de uitlevering. „De politie en het Openbaar Ministerie hebben fantastisch werk verricht. Dit soort processen vergen hard werk en een lange adem. Uitleveringen als deze laten zien dat het uitleveringsverdrag dat we met de VAE hebben gesloten geen papieren tijger is, maar functioneert en impact heeft. Daar ben ik erg blij mee. Deze uitlevering toont ook aan dat criminelen zich niet onaantastbaar kunnen wanen buiten onze landsgrenzen: de Nederlandse politie en justitie zullen zich ervoor blijven inzetten om elke voortvluchtige verdachte of veroordeelde naar Nederland te halen, samen met partners zoals de VAE.”
Kroongetuige Raffaele Imperiale
Een van de eerste ’slachtoffers’ van het nieuwe beleid was Ridouan Taghi, die in december 2019 werd gearresteerd in Dubai. Hij hield zich lange tijd schuil in een huurvilla maar kon door intensieve samenwerking tussen inlichtingendiensten uit Nederland, de VS en Marokko worden opgespoord en uitgezet.
De afgelopen jaren werd de arrestatie van Faissal Taghi al vaak besproken met Dubai. Dat gebeurde mede omdat uit onderzoek naar voren kwam dat maffiabaas Raffaele Imperiale – eveneens gearresteerd in Dubai – in 2021 miljoenen euro’s liet bezorgen aan Taghi’s oudste zoon. Het geldtransport was volgens justitie onderdeel van een omvangrijk smokkelnetwerk van drugs en contant geld.
Vanaf bedrijfsloodsen in Noord-Holland liet maffiabaas Imperiale, die inmiddels kroongetuige van de Italiaanse justitie is, via pgp-telefoons vrachtwagens met coke naar Italië rijden. Op de terugweg smokkelden de vrachtwagens miljoenen euro’s cash naar Nederland.
’Faissal Taghi studeerde aan Harvard’
Van die geldritten was vijf miljoen euro bestemd voor de zoon van Taghi, vermoedt justitie, die zich daarmee onder meer schuldig zou maken aan witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Faissal Taghi geldt als bovengemiddeld intelligent en zou een studie aan de prestigieuze universiteit Harvard hebben gevolgd.
De arrestatie van Imperiale droeg voor een belangrijk deel bij aan de val van Faissal Taghi. Imperiale werd kroongetuige van de Italiaanse justitie en verplichtte zich daarmee alles te vertellen over de mondiale drugshandel, waarin volgens de maffiabaas ook Ridouan en Faissal Taghi en Rico R., alias de Chileen een belangrijke rol spelen.
Mislukte ontsnappingspoging Ridouan Taghi
Doordat Taghi via zijn advocaat vanuit de gevangenis met de buitenwereld kon blijven communiceren, gaf hij zijn oudste zoon advies over hoe de criminele organisatie moet worden geleid. Zo legde Taghi de voorbereiding van zijn – uiteindelijk mislukte – uitbraakpoging deels in handen van zijn oudste zoon. Die schreef daarover naar zijn vader, die hij met ’u’ aanspreekt: „Desnoods dat we ook gebruikmaken van ex-commando chef, zodat het navy seals-style zal zijn, haha. Wat denkt u?”
Mannen met een militaire achtergrond moesten dus een plan bedenken. In de onderlinge communicatie gaat het ook over nieuwe smokkelroutes voor cocaïne en het beheer van het familievermogen.
Wraakacties
Het uitlekken van nieuws van de aanhouding van Faissal Taghi bracht justitie vorig jaar in hoogste staat van paraatheid. De beveiliging van Ridouan Taghi in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught werd nog verder aangescherpt en andere gedetineerde kopstukken van de Mocromaffia werden overgeplaatst naar Afdelingen Intensief Toezicht (AIT’s) om eventuele wraak- of bevrijdingsacties te bemoeilijken.
Of dat ook gebeurt nu Faissal Taghi in Nederland vastzit, is nog onduidelijk.
Bron: Telegraaf