Alcaraz troeft Sinner af op Roland Garros, Zverev eindelijk finalist!

Carlos Alcaraz staat voor het eerst in zijn loopbaan in de finale van Roland Garros. De Spaanse tennisser was in de halve finales van het grandslamtoernooi in Parijs te sterk voor de Italiaan Jannik Sinner: 2-6, 6-3, 3-6, 6-4, 6-3.

Alcaraz neemt het zondagmiddag op tegen Alexander Zverev, die eveneens voor het eerst de finale haalde. De Duitser, die in 2021, 2022 en 2023 in de halve finales strandde, versloeg de met maagklachten kampende Noor Casper Ruud met 2-6, 6-2, 6-4, 6-2.

Alcaraz opgelucht

“Dit was een van mijn zwaarst bevochten overwinningen”, zei Alcaraz na afloop. “Deze zege vind ik vergelijkbaar met mijn zege op Jannik op de US Open in 2022 (Alcaraz won toen ook in vijf sets, red.). Het geeft aan hoe goed hij is.”

Alcaraz werd de jongste speler die grandslamfinales heeft gehaald op de drie verschillende baansoorten gras, hardcourt en gravel.

Behoorlijke rivaliteit

Sinner (22) en Alcaraz (21) bouwen ondanks hun jonge leeftijd al aan een behoorlijke rivaliteit: Italiaanse kracht tegen Spaanse veelzijdigheid. De twee hielden elkaar voorafgaand aan hun kraker in Parijs ook qua onderlinge duels in evenwicht: 4-4.

Het is nog te vroeg om Sinner (eenmalig grandslamwinnaar en de nieuwe mondiale nummer één) en Alcaraz (tweevoudig grandslamkampioen en de huidige nummer drie) naast de tennisgrootheden van weleer te zetten, maar ze zijn hard op weg om ooit een vergelijkbare status te krijgen.

De verwachte toppartij tussen Sinner en Alcaraz bleef overigens lange tijd uit. Tot 6-2, 2-0 was er vrijwel geen vuiltje aan de lucht voor de Italiaan, omdat Alcaraz duidelijk moeite had om het ritme te vinden.

De Spanjaard, die in 2023 in de halve eindstrijd van Novak Djokovic verloor, profiteerde in de derde game van de tweede set van een zwakke servicebeurt van Sinner en nam het initiatief. Ineens begon Alcaraz te strooien met zijn gevreesde topspinforehand, terwijl Sinner moeite had om zich aan te passen.

Kramp in de hand

Toch tikten de jonge kemphanen sporadisch hun topniveau aan. Sinner kreeg in de derde set bovendien last van kramp in zijn rechterhand en werd daarvoor door de fysiotherapeut behandeld. Het had kennelijk effect, want Sinner begon prompt beter te spelen.

De tennisser uit het Italiaanse gedeelte van Tirol greep dankzij een break op 3-2 de derde set en had de controle over de partij weer in bezit.

De vierde set ging lange tijd gelijk op, totdat Sinner in zijn eigen servicegame op 4-5, 30-15 en niet te missen smash buiten de lijn sloeg. De Italiaan was door dat punt van slag en kwam onder druk. Alcaraz sloeg na die Italiaanse blunder direct toe door de set binnen te halen.

Variatie Alcaraz

Alcaraz pakte in de vijfde set het momentum. De speler uit Murcia deelde naar hartenlust uit met zijn forehand en toverde vaker zijn gevreesde dropshot uit zijn racket. Sinner antwoordde met harde groundstrokes vanaf de baseline, maar de variatie van Alcaraz was de Italiaan te machtig.

De Spanjaard brak direct de opslag van Sinner en hield het initiatief. De Italiaan probeerde zich terug in de partij te knokken, hij kreeg het publiek nog op de banken met een fraaie backhand langs de netpaal, maar Alcaraz bleef messcherp.

Alcaraz hield op 5-3 het hoofd koel en benutte zijn derde wedstrijdpunt door Sinner met een fraaie forehand rechtdoor tot een fout te dwingen.

Alcaraz speelt zondag in de finale voor de tiende keer tegen Zverev. De 27-jarige Duitser leidt met 5-4 in onderlinge ontmoetingen tegen de Spanjaard.

Valse start Zverev

Zverev kende een valse start tegen Ruud en dacht na het verlies van de eerste set wellicht even met afgrijzen terug aan zijn verloren halve finale uit 2023, toen de Noor hem met imponerende cijfers versloeg (6-3, 6-4, 6-0).

Maar de Zverev van 2023 is niet de Zverev van 2024. De Duitser maakt op Roland Garros zowel fysiek als mentaal een ijzersterke indruk, zo bewezen zijn eerdere gewonnen vijfsetters tegen Tallon Griekspoor (derde ronde) en Holger Rune (achtste finales). Ook toonde Zverev in de beladen eerste ronde tegen Rafael Nadal al een hoog niveau.

Zverev ging na het setverlies tegen Ruud beter serveren en zette de Noor meer en meer onder druk. Dat bleek de winnende tactiek, want Ruud kon daarna eigenlijk nooit meer zijn favoriete spel spelen: op de counter tennissen.

Ruud, tweevoudig finalist in Parijs, kreeg in de partij ook last van zijn maag en voelde dat halverwege de derde set zijn energie wegvloeide. Voor Zverev werd het toen zaak om bij de les te blijven en dat deed de Duitser met verve.

Het wordt voor Zverev na de US Open-finale van 2020 zijn tweede eindstrijd op een grandslamtoernooi. Hij was toen tegen de Oostenrijker Dominic Thiem twee punten verwijderd van de eindzege.

“Ik was toen niet klaar voor het winnen van een grand slam”, dacht Zverev terug aan die wedstrijd. “Ik ben nu meer volwassen. Als het nu niet gebeurt, wanneer dan wel?”

Bron: NOS