Dominant Nederland rekent dankzij uitblinkers Gakpo en Malen af met Roemenië en staat in kwartfinale EK!

MÜNCHEN – Voor het eerst sinds 2008 is Nederland op het EK doorgestoten naar de kwartfinale. Na een wisselend verlopen groepsfase kwam Oranje een stuk beter voor de dag in de achtste finale tegen Roemenië (3-0), al viel de score gezien het spelbeeld te laag uit. Nederland vervolgt het toernooi zaterdag in Berlijn tegen de winnaar van de laatste achtste finale Oostenrijk-Turkije, die later deze dinsdagavond wordt gespeeld.

En zo werd het een mooie avond voor bondscoach Ronald Koeman in München. Het is niet voor het eerst dat de Zuid-Duitse stad Koeman goed gezind is. Hier beleefde hij zijn grootste succes als speler van Oranje door in 1988 met Nederland de Europese titel te pakken door in de finale de Sovjet-Unie te verslaan.

Het weerzien met München was zeer plezierig voor Koeman, niet alleen door het resultaat, maar ook door het vertoonde spel, want er zat ditmaal in grote delen van de wedstrijd echt schwung in bij Oranje.

Kritiek op Nederland

Koeman en het Nederlands elftal hadden na de 3-2 nederlaag tegen Oostenrijk in de laatste groepswedstrijd veel kritiek geïncasseerd. Er waren stevige praatsessies gehouden, waarin de internationals beterschap hadden beloofd. Het resulteerde in een veel overtuigendere prestatie tegen Roemenië, al viel de score te laag uit. De tegenstand van de nummer 47 van de FIFA-wereldranglijst was ook niet om over naar huis te schrijven.

Steven Bergwijn als verrassing

Koeman had verrast met zijn keuze voor Steven Bergwijn als rechteraanvaller, een keuze die mede was ingegeven door tactische overwegingen. Met Bergwijn koos hij voor een rechtsbuiten die als een halve nummer 10 kon spelen, waardoor de rechterflank vrij bleef voor Denzel Dumfries, die terugkeerde in de basis na hamstringklachten, om op te komen.

„Steven is nu veel fitter dan toen hij binnenkwam en hij heeft het laten zien in mijn eerste periode als bondscoach”, legde Koeman voor de wedstrijd uit. „Ik kijk naar de mogelijkheden die hij heeft en hoe fit hij is. Het zal misschien niet voor een hele wedstrijd zijn, maar ik denk dat hij met zijn kwaliteiten die rol heel goed kan vervullen.”

De keuze voor Bergwijn pakte goed uit, want waar het tegen Oostenrijk met Lutsharel Geertruida en Donyell Malen totaal niet liep op rechterflank liep het nu als een trein. Bergwijn speelde balvast, terwijl Dumfries als vanouds op en neer denderde.

Controle van Nederland

Na een rommelige beginfase, waarin de eerste gevaarlijke doelpoging voor Roemenië was geweest via Dennis Man, greep Oranje overtuigend de controle over de wedstrijd. De Roemenen hadden helemaal aan het begin van de wedstrijd even druk gezet, maar vielen snel weer terug in hun oude natuur van naar achter lopen en in hun schulp kruipen.

Nederland werd dominant en had ook het geluk dat de eerste bal op doel er direct inging. Wie anders dan Cody Gakpo tekende voor de openingsgoal want de Eindhovenaar scoort er dit EK op los, zoals hij dat ook op het WK in Qatar al deed. De Liverpool-speler trof doel via een beproefd recept, naar binnen komen en hard uithalen in de korte hoek. De Roemeense doelman Florin Nita had geen antwoord op het knalharde schot, waarmee Gakpo zijn derde treffer op dit EK liet aantekenen en zijn zesde in totaal op een groot toernooi.

Met de 1-0 op zak was er een fase waarin Nederland een enorm overwicht had, het enige dat eraan ontbrak was een tweede goal. Kansen waren er genoeg. Zo kopte Stefan de Vrij in het zijnet en talmde Xavi Simons te lang bij goed doorzetten van Dumfries.

Hands

In de rust verving Koeman de sterk spelende Bergwijn door Donyell Malen. De bondscoach had vooraf al aangekondigd dat de Ajax-aanvaller om fysieke redenen maar een deel van de wedstrijd zou spelen, terwijl hij in de eerste helft ook een vervelend tikje kreeg in een duel.

Vroeg in de tweede helft had Nederland de arbitrage niet mee, toen een schot van Tijjani Reijnders werd gekeerd door een Roemeen die zich als een keeper in de baan van het schot wierp en daarbij de bal op zijn elleboog kreeg. Het was door de ingezette beweging bewuster hands dan veel situaties waarbij de bal wel op de stip gaat, maar scheidsrechter Felix Zwayer en VAR Christian Dingert zagen er geen strafschop in, wellicht omdat de arm wel dicht langs het lichaam was.

Roemenië – Nederland eenrichtingsverkeer

Roemenië toonde na rust wat meer dadendrang, maar het was Nederland dat de kansen kreeg. Zo kreeg Depay een grote kans na goed doorzetten van Dumfries, maar de spits raakte de bal niet goed. Dat deed Virgil van Dijk wel, maar de kopbal van de aanvoerder trof de paal.

In de 69e minuut bracht Koeman de tegen Oostenrijk door het ijs gezakte Joey Veerman, die zijn basisplaats was kwijtgeraakt aan Simons, als invaller in het veld. De naam van de Volendammer werd gescandeerd door het Oranje-legioen en Veerman, die tegelijk met Micky van de Ven inviel, had veel van het chagrijn weg kunnen nemen als hij direct een grote kans had benut, maar zijn schot ging voorlangs.

De verlossende tweede goal kwam er alsnog. Na goed doorzetten van Gakpo op de achterlijn tikte Donyell Malen de 2-0 binnen, waardoor de buit voor Oranje binnen was. In blessuretijd maakte de voormalig PSV’er uit een prachtige counter ook nog de derde Nederlandse goal.

Bron: Telegraaf