Taiwan wil meedoen in strijd, Japan extra alert! Groot alarm voor coronavirus in Verre Oosten!

TOKIO – Het coronavirus zorgt in het hele Verre Oosten voor code rood. Ook omliggende landen van China, waar de ziekte in december uitbrak, slaan nu groot alarm. Er worden steeds meer besmettingen vastgesteld. Totaal wereldwijd meer dan 12.000, waarvan al zeker 300 mensen zijn overleden. 

Omdat het gevreesde virus in met name Azië razendsnel om zich heen grijpt, worden in veel gebieden grenzen gesloten en op luchthavens strenge controles uitgevoerd. Cruiseschepen mijden nu massaal geïnfecteerde havens, vaarroutes worden omgeleid, passagiers omgeboekt. Het aantal vluchten naar de regio neemt af. Touroperators passen rondreizen aan. China heeft het meeste te lijden, maar ook andere landen houden hun hart vast voor het inzakken van het toerisme.

Het coronavirus is volgens ambassadeur Peter van der Vliet ook in Japan een issue. „Er zijn daar nu een vijftiental besmettingen vastgesteld. Het reisadvies is aangepast. Op Japanse luchthavens worden verdachte reizigers gescreend. De ziekte wordt in Tokio heel serieus genomen. De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de noodtoestand uitgeroepen. Japan doet er alles aan om het virus onder controle te krijgen. Ze zijn gewend om tijdig in te grijpen.”

Nederland nog schoon

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt ook voor landen als Taiwan, Thailand en Vietnam, die dicht bij China liggen. In Europa stijgt het aantal besmette gevallen, maar Nederland is volgens het RIVM nog schoon.

„Daarom worden er geen extra maatregelen op Schiphol genomen, behalve actuele informatie op borden in de bagagehal om aankomende reizigers te wijzen op de risico’s en symptomen van de ziekte met het advies om bij twijfel gelijk een arts te raadplegen”, aldus een RIVM-woordvoerder zaterdagavond.

Taiwan ligt het dichtst bij China en eist actieve deelname in de WHO. „Omdat China ons beschouwt als afvallige provincie, mogen we niet meepraten in deze belangrijke organisatie”, zegt de Taiwanese vertegenwoordiger in Nederland, Chen Hsin Hsin.

Zij vindt dat vreemd. „Het is juist zaak dat we met vereende krachten deze dodelijke ziekte bestrijden, zonder politieke agenda. Taiwan wordt nu echter genegeerd door de WHO, zodat wij geen cruciale informatie krijgen. Dat gebeurde in 2003 ook al tijdens de sars-epidemie. We staan er weer alleen voor en dat is zeer ongewenst.”

’Politiek boven gezondheid’

Volgens haar krijgen politieke motieven voorrang boven gezondheid van mensen. „Wij willen meedoen met een mondiale aanpak om het virus onder controle te krijgen. Het personenverkeer tussen Taiwan en China is intensief, een reden te meer om ons niet uit te sluiten. We krijgen ook geen Chinese toestemming om landgenoten uit Wuhan te evacueren.”

De Nederlandse reisindustrie maakt zich in toenemende mate zorgen over de pandemie. Bange toeristen hebben veel vragen of ze nog wel veilig op vakantie kunnen naar Azië. Er worden al reizen geannuleerd of omgeboekt. Of dat kosteloos kan, hangt af van een negatief reisadvies van Buitenlandse Zaken. Met uitzondering van China is dat nog niet het geval.

Bron: Telegraaf