Exitpoll Britse verkiezingen: Labour grootste, nederlaag voor Conservatieven!

De centrumlinkse Labour partij is volgens de eerste exitpoll van Ipsos de allergrootste geworden bij de Britse verkiezingen, met 410 van de 650 beschikbare zetels. De Conservatieven, onder leiding van de huidige premier Rishi Sunak, heeft het laagste aantal zetels sinds 1918 behaald. Het gaat om een peiling, dus de resultaten kunnen nog veranderen.

De Britse omroep BBC spreekt van een ‘landslide’ winst. Labour heeft volgens de exitpoll het aantal zetels verdubbeld. Het betekent dat Labourleider Keir Starmer de nieuwe Britse premier wordt. Al lijkt hij niet het hoogste zetelaantal ooit voor Labour binnen te slepen. In 1997 won de partij onder Tony Blair 418 van de toen nog 659 Britse parlementszetels. Ook die overwinning kwam na een heel lange regeerperiode van de Conservatieven.
Correspondent Anne Saenen spreekt van een ‘regelrechte nederlaag’ voor de Conservatieven:

Historisch verlies voor Conservatieven

De Conservatieven gaan van 364 zetels naar 131. Dat is voor hen een slechtere uitslag dan die in 1997, toen de partij uitkwam op 165 zetels. Dat was tot nu toe het laagste aantal dat de partij sinds 1918 wist te bemachtigen.

De kiezer lijkt de partij van premier Rishi Sunak vooral af te straffen voor de economische problemen in het land en de vele schandalen en interne partijruzies gedurende de afgelopen jaren.

De al eveneens door schandalen geplaagde Schotse partij SNP is de tweede grote verliezer. Zij raakt 38 van haar 48 zetels uit 2019 kwijt.

De 13 zetels voor anti-immigratiepartij Reform UK zijn er meer dan in de peilingen voorafgaand aan de verkiezingen werden verwacht.

Stembureaus gesloten
De stembureaus zijn nu dus gesloten. Mensen die nog in de rij staan bij een stembureau, mogen nog wel stemmen, meldt de BBC. De omroep meldt daarnaast dat het nog wel tien uur kan duren tot de verkiezingsuitslag definitief is.

De volledige exitpoll:

  • Conservatieven: 131 zetels
  • Labour: 410 zetels
  • Liberale Democraten: 61 zetels
  • SNP: 10 zetels
  • Reform UK: 13 zetels
  • Plaid Cymru: 4 zetels
  • Greens: 2 zetels

Bron: MSN