Nederlander focust zich na Ferrari-rel nu vooral op strijd om plek drie. Verstappen: ’Goed dat FIA er bovenop zit’!

SÃO PAULO – Eigenlijk waren er tijdens het perspraatje in Brazilië slechts twee zaken waar Max Verstappen het niet over wilde hebben: de pijnlijke inzinking van zijn favoriete voetbalclub PSV en de soap die na de laatste race ontstond, nadat hij Ferrari van vals spel betichtte. „Ik heb het er liever niet meer over”, stelde de Nederlander op het circuit van Interlagos over dat laatste. „Het is belangrijker om vooruit te kijken en het op de baan met elkaar uitvechten.” Kortom: geen woorden, maar daden.

De kritische uitspraken van Verstappen gingen na de Grand Prix van de Verenigde Staten als een lopend vuurtje door de paddock. Ze zorgden voor veel ophef. Spijt van zijn uitspraken had en heeft Verstappen niet. Hij heeft het hart op de tong liggen en is er trots op. „Iedereen heeft zijn eigen karakter en dat is maar goed ook. Anders zou het wel heel saai worden.”

Hoe je het ook bekijkt: opvallend was de terugval van Ferrari wel. Juist in het weekeinde dat de FIA – na navraag van Red Bull Racing – nieuwe technische motorrichtlijnen uitvaardigde, waren de daarvoor razendsnelle rode bolides ineens niet meer vooruit te branden. Volgens de altijd eerlijke Verstappen was het klip en klaar. „Dat krijg je als je niet meer vals mag spelen”, zo luidde zijn conclusie.

In Brazilië heeft de FIA opnieuw van zich laten horen. De internationale autofederatie heeft wederom een verduidelijking van de regels uitgeschreven. Ditmaal over koelvloeistoffen. Die mogen niet gebruikt worden bij het verbrandingsproces in de motor, zo staat nu zwart op wit. Het leek een hernieuwde waarschuwing aan het adres van Ferrari. Verstappen: „ Nu wordt steeds duidelijker wat wel en niet mag. Het is goed dat de FIA er bovenop zit. Dat is niet makkelijk, want de Formule 1 is een complexe sport.”

Na zijn bemoedigende prestaties in Mexico en de Verenigde Staten, waar hij ondanks de nodige tegenslag respectievelijk zesde en derde werd, bulkt Verstappen van het zelfvertrouwen. Met name zijn podiumplek in Austin was een welkome opsteker. Red Bull lijkt de mindere reeks na de zomerstop achter zich te hebben gelaten en dus gelooft 22-jarige Limburger op het Autodromo José Carlos Pace in zijn kansen. „Als we net zo competitief zijn als vorig jaar, moeten we kunnen winnen. Al blijft het lastig te voorspellen”, zo weet Verstappen, die vrijdag in zijn RB15 stapt voor de eerste vrije trainingen. „Gekeken naar de laatste paar races is er in ieder geval een goede kans dat we sterk voor de dag kunnen komen.”

Als terugblikkend op de race van 2018 de naam van Esteban Ocon valt, moet Verstappen voorzichtig lachen. De Nederlander werd twaalf maanden als koploper van de baan geramd door de Fransman, die zich na het halen van verse banden van een ronde achterstand wilde ontdoen, maar daarbij veel te veel risico nam. Van Ocon, die afgelopen winter moest vertrekken bij Racing Point, heeft Verstappen dit weekeinde sowieso geen last meer. Volgend jaar komt hij zijn rivaal, die heeft getekend bij Renault, wel weer tegen.

Competitief als Verstappen is, weet hij dat de derde plaats in de WK-stand voor het grijpen ligt. Het zou zijn hoogste eindklassering ooit zijn. Hoewel Red Bull het vizier voorzichtig op 2020 heeft staan – er worden ook in Brazilië weer nieuwe updates uitgeprobeerd – is de derde plaats wel degelijk een doel. „We gaan ervoor”, aldus Verstappen, die daarvoor veertien punten moet goedmaken op Ferrari-coureur Charles Leclerc. Dat de Monegask dit week met het inbouwen van een nieuwe krachtbron een gridstraf van tien plaatsen aan zijn broek krijgt, is een voordeel voor Verstappen. „De penalty van Charles biedt ons een mooie kans. En dan kan het in Abu Dhabi nog interessant worden.”

Vettel: ’Verstappen erg onvolwassen’

SÃO PAULO – Autocoureur Sebastian Vettel wilde in de aanloop naar de Grote Prijs van Brazilië van zondag niet lang stilstaan bij de beschuldigingen van Max Verstappen aan het adres van Ferrari.

„Ik kan niet zo veel zeggen”, zei de Duitse coureur van de renstal met de bekende rode bolides. „Het is erg onvolwassen. Maar het beste antwoord dat ik kan geven is straks op het circuit.”

Verstappen haalde na de Amerikaanse Grand Prix hard uit naar Ferrari. „Dat krijg je als je stopt met valsspelen”, zei hij over de matige resultaten van Ferrari in de Verenigde Staten.

Verstappen zinspeelde op speculaties dat Ferrari in de eerste races na de zomer een onreglementaire truc heeft gebruikt om extra brandstof in de motor te injecteren, om zo meer vermogen en een hogere topsnelheid te krijgen.

Verstappen wilde in São Paulo niet meer uitgebreid reageren op zijn uitspraken over Ferrari. Hij vertelde wel blij te zijn dat de autosportfederatie FIA met duidelijke richtlijnen komt. De Limburger van Red Bull wil zich in de laatste twee races graag concentreren op het veroveren van de derde positie in het WK-klassement.

Vettel won al drie keer op het Braziliaanse circuit Interlagos. Hij kan zondag zijn landgenoot Michael Schumacher met een vierde zege evenaren.

Bron: Telegraaf