De eerste strook ligt, nog een paar kilometer te gaan; herbestrating binnenstad Eindhoven vergt lange adem!

Een rondje door het Eindhovense centrum is op de Rechtestraat een logistieke uitdaging. Het grootste deel van de straat is afgezet met een doolhof van bouwhekken. Om de werklui veilig te laten werken en de winkels toch bereikbaar te houden.

De eerste nieuwe grijsbruine klinkers liggen er dus inmiddels, nog wel een beetje verscholen onder een dun laagje zand dat nog in de voegen moet worden geveegd.

Een monsterklus want omdat er gewerkt wordt in fases, duren de werkzaamheden ook langer. Erg lang, zo vindt ook Luuk van de Waal van de Leermeester. De schoenmaker kijkt al maanden tegen een opengebroken straat voor zijn deur aan. ,,Eerst lagen er bruggetjes naar de winkels en nu weer hekken. Ik zou ook niet weten hoe het anders moet, maar het kost mij wel klanten.”

Toch is Van de Waal wel blij dat er nieuwe bestrating komt. ,,Want de vorige lag zo schots en scheef dat er na iedere regenbui grote plassen water lagen. Ik hoop maar dat het resultaat er straks mag zijn en dat we voorlopig van de werkzaamheden verlost zijn.”

Andere keuze

De Rechtestraat is zogezegd de eerste straat waar de nieuwe bestrating gelegd wordt. Grijze klinkers aan de zijkanten en een middenbaan van grijsbruine klinkers. In eerste instantie zou de middenbaan nog van asfalt worden maar nadat deze al op het Stratumseind was gelegd, besloot de gemeente toch anders. Met name vanwege de hittestress en omdat het asfalt fietsers uitnodigde om hard te fietsen.

Uiteindelijk wordt ook het asfalt op Stratumseind nog vervangen door de klinkers. Hetzelfde geldt voor de Kleine Berg, waar ook al asfalt was gelegd. Maar eerst wordt de Rechtestraat dus opnieuw bestraat. De Hooghuisstraat en Demer volgen eind 2024 tot eind 2025.

Voor de herbestrating van de hele binnenstad is vooralsnog 18 miljoen euro gereserveerd. Een budget dat hoogstwaarschijnlijk niet toereikend zal zijn. Sowieso is de Markt nog niet meegenomen in het financiële plaatje.

Bron: Eindhovens Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *