Een Turks sprookje dat uit de grond is gestampt, verandert langzaam maar zeker in een nachtmerrie. Want daar wachten 700 ‘Disney-kastelen’ nog steeds op hun lot. Het blijft een groot mysterie of ze ooit volledig afgewerkt zullen worden, wat leidt tot veel lokale spanningen.
Dronebeelden van een verlaten complex in Turkije met meer dan 700 ‘Disney-kastelen’ gingen een paar jaar geleden al eens viraal. Terwijl wanhopige kopers niet weten wat er nu gaat gebeuren, heerst er ook grote verdeeldheid onder de dorpelingen van het Turkse Mudurnu, dat op ruim 200 kilometer ten westen van de Turkse hoofdstad Ankara ligt.
Houten huizen uit het Ottomaanse tijdperk
Het luxeproject van de Sarot-groep, dat in 2014 startte onder de naam Burj Al Babas, had als doel kapitaalkrachtige vakantiegangers uit de Golfregio naar Turkije te lokken. Op papier was het een verleidelijk aanbod voor potentiële kopers uit onder meer Koeweit, Saoedi-Arabië en Bahrein.
Het was de bedoeling dat elk kasteel na voltooiing een eigen waterleiding zou krijgen om het privézwembad te vullen met geneeskrachtig bronwater uit de buurt. En dan was er nog de locatie: een heerlijke plek zonder de ondraaglijke hitte uit de Golfregio, gunstig gelegen tussen Istanboel en de hoofdstad Ankara en op slechts korte afstand van het vredige stadsplein van Mudurnu. Een dorpje dat bekendstaat om zijn rustige straten met prachtige houten huizen uit het Ottomaanse tijdperk.
Bizarre spookplek
In plaats daarvan is het project, sinds de bouw in 2016 abrupt werd stopgezet en de Turkse projectontwikkelaar het faillissement aanvroeg, een bizarre spookplek geworden. Het sprookje veranderde plotseling in een nachtmerrie. De leegstaande en onafgewerkte kastelen staan symbool voor wanbeheer en de bouwcrisis in het land. En de gemoederen blijven hoog oplopen. Het schandaal heeft al geleid tot meerdere rechtszaken, een zelfmoordpoging, een bittere vete tussen een aannemer en de Sarot-groep en zelfs een diplomatiek incidentje tussen Turkije en Koeweit.
Honderden boze kasteelbezitters
En hoe zit het in Mudurnu zelf? De megalomane bouwwoede heeft daar geleid tot grote verdeeldheid onder de dorpelingen; sommigen zien het project als een doorn in het oog terwijl anderen juist hopen dat het op termijn gunstig zal zijn voor de lokale economie. Het enige waarover de honderden boze kasteelbezitters, de plaatselijke bewoners en de Sarot-groep het over eens zijn, is dat de kastelen zullen blijven staan – maar of ze ooit voltooid zullen worden, blijft natuurlijk de vraag.
,,Dit is een stad waar mensen hun deuren niet op slot doen. We vertrouwen elkaar”, vertelt Mehmet Cantürk, een milieuactivist, aan de Britse krant The Guardian. Mudurnu is een plek waar alles draait om respect voor ‘traditionele waarden, en dat betekent dat je je moet verzetten tegen consumentisme’, legt Cantürk uit. ,,Als ik kon, zou ik alles vernietigen”, zegt hij over het vermaledijde project. ,,Ik zou de natuur gewoon de kans geven om het hele gebied terug te winnen.” In de volksmond wordt ook wel over ‘Dracula-kastelen’ gerept.
‘We blijven optimistisch’
Jassim Alfahhad, zelf eigenaar van een onafgewerkt kasteel en kolonel bij de Koeweitse luchtmacht, hoopt dat het toch nog goed komt. Hij vertegenwoordigt een groep van bijna 150 ontevreden klanten in Koeweit-Stad, die elk al tussen de 138.000 en 415.000 euro hebben neergeteld voor hun kasteel.
Alfahhad gelooft ook dat hij en de andere kopers uiteindelijk hun kastelen voltooid zullen zien, maar niet door de Sarot-groep. ,,We blijven optimistisch dat deze saga toch nog goed zal eindigen, al zal het nooit meer helemaal hetzelfde zijn”, zegt Alfahhad. ,,Sommige kopers hebben geliefden verloren. Ze stierven voordat dit project klaar was, terwijl zij gewoon naar Turkije wilden komen en genieten van hun kasteel.”
Bron: Buitenlandredactie (Brabants Dagblad)
Een nogal ambitieus onafgewerkt project. Misschien hadden ze het geld dat hiervoor nodig was beter ergens anders in kunnen steken…