Twee Eindhovense daklozen werken zich uit de schulden – nu al die anderen nog!

EINDHOVEN – Nederland telt veel regels die het moeilijk maken om van problematische schulden af te komen – al helemaal als je dakloos bent. De organisaties Springplank en MET zijn er nu toch in geslaagd om twee Eindhovense daklozen de kans te bieden om zich uit de schulden te werken.

Het goede nieuws is dus dat er een jaar na de start van het nieuwe project  ‘Werk je schuld weg’ twee Eindhovenaren zijn wier schulden zijn omgezet in een lening bij de Kredietbank. Dat scheelt hen een heleboel stress. Er staan niet langer deurwaarders op de stoep, en voor het eerst loont het om te werken. Het slechte nieuws is dat er er nog circa 39.300 mensen te gaan zijn. Zoveel daklozen telt Nederland inmiddels, en bijna allemaal hebben ze schulden.

Een druppel op de gloeiende plaat? ,,Ik hoor van Neos en het Leger des Heils dat ook in Eindhoven het aantal daklozen toeneemt. Ik maak me daar best zorgen over”, zegt Thijs Eradus van Springplank en MET. ,,Eigenlijk had ik vorig jaar gehoopt dat de score van onze proef nu al op tien zou staan. ‘Desnoods lenen we de mensen zelf geld om hun schulden af te kopen!’, zei ik. Collega’s wezen me er terecht op dat niet zomaar mag. We hebben veel moeten leren, maar we weten nu de weg. De afspraken met onze partners Kredietbank Nederland en Janssen en Janssen Incasso & Gerechtsdeurwaarders staan. Ik denk dat we komend jaar nog eens 20 mensen op weg kunnen helpen, hier en bij Springplank in Tilburg en Den Bosch. Binnenkort heb ik zekerheid over de financiering.” Op termijn hoopt Eradus dat er een landelijk fonds komt.

Landelijke aandacht

Zowel kandidaten als sommige hulpverleners moesten wennen aan het feit dat ze bij dit project geholpen worden door een deurwaarderskantoor. De inzet van Janssen en Janssen  – dat zich hiermee van zijn sociale kant laat zien – blijkt goed te werken: bijna alle schuldeisers wilden meewerken. Een van de twee Eindhovenaren waar alles nu loopt, deelde dinsdag zijn ervaringen mer raadsleden in de Eindhovense Lichttoren. ,,Ik hoop dat straks een vele grotere groep hieraan mee kan doen. Er zijn heel veel mensen met talenten die in zo’n situatie zitten. Ik wil het beste uit mezelf halen, ik ben er klaar voor.”

De proef krijgt in ieder geval landelijke aandacht: ook financieel directeur Frank Dijkstra van Kredietbank Nederland luisterde dinsdag mee. Hij vertelde dat zijn instelling nooit eerder een saneringskrediet gaf aan mensen die (aanvankelijk) zonder woning zaten. Ook voorzitter Marco Florijn van de Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK) was er bij. Hij beloofde het Eindhovense experiment onder te brengen bij het landelijke schuldhulplab. ,,Als ik de enorme bedragen zie die bij gemeenten omgaan in de jeugdzorg en de WMO-zorg, dan denk ik: als we iets soepeler waren geweest bij werk en bijstand en schuldhulp, hadden we dan niet veel van die problemen kunnen voorkomen?”

Werk je schuld weg: hoe werkt het?

– Springplank begeleidt kandidaten naar werk, woning en bij geldzaken.
– Springplank brengt alle schuldeisers in kaart.
– Janssen en Janssen bemiddelt met schuldeisers
– Schuldeisers worden in een keer afgekocht
– De afkoopsom wordt door Kredietbank Nederland omgezet in een lening
– Kandidaten betalen gedurende een aantal jaren de lening af

Bron: Eindhovens Dagblad