Wéér nieuwe regels voor handbagage: hoeveel vloeistoffen mag je nu nog meenemen en hoe zit het met electronica?

Dankzij de aanschaf van moderne CT-scanners hoefden vloeistoffen de afgelopen jaren bij de security scan op luchthaven Schiphol niet allemaal meer uit de tas worden gehaald. Ook kon je gewoon die grote tube zonnebrandcrème meenemen. Maar aan dat soepele beleid is per 1 september een eind gekomen. Vloeistoffen moeten vanwege Europees beleid sinds deze week weer mee in verpakkingen van maximaal 100 milliliter.

Willemeike Koster, woordvoerder van luchthaven Schiphol, zegt dat de nieuwe richtlijnen van de Europese Commissie worden gevolgd. Brussel wil in heel Europa dezelfde regels. En omdat de deadline voor de invoering van een geavanceerdere scanner voor alle Europese luchthavens niet is gehaald, betekent dat voor een luchthaven als Schiphol een stap terug. Het is geen gevolg van een ’verandering in het dreigingsbeeld’ Volgens het Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is het dreigingsniveau al sinds december onveranderlijk ’substantieel’.

Geldt dit beleid bij alle terminals van Schiphol?
Sommige Europese luchthavens schrijven naar aanleiding van de nieuwe regels dat het beleid per terminal kan verschillen. „Maar daar is bij ons geen sprake van. Dit beleid geldt op heel Schiphol”, verduidelijkt Koster. Overigens net als in Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport.

Is dit een tijdelijke maatregel?

Volgens Koster geldt het tenminste voor enkele maanden, maar een definitieve einddatum is onbekend.

Horen producten als mascara en eyeliner ook bij liquids?

Ja, mascara en eyeliner horen bij liquids. Ook serum is een vloeistof, dus valt onder deze regels. Koster: „Bij vloeistoffen denk je uiteraard aan vloeibare dranken, zoals water, frisdrank en vruchtensappen. Maar als het gaat om vloeistoffen in je handbagage bedoelen we ook gels, crèmes, zalfjes, pasta’s en spuitbussen (aerosols).”

Enkele voorbeelden die vallen onder de vloeistoffenregels voor handbagage:

Vloeistoffen: water of frisdrank, gezichtstonic en –reiniger, shampoo, et cetera

Gels: haargel, lipgloss, groene zeep, et cetera.

Crèmes en zalf: gezichtscrème, zonnebrandcrème, lippenbalsem, et cetera

Pasta’s: tandpasta, pindakaas, mayonaise, et cetera

Spuitbussen: haarspray, deodorant, et cetera

Hoe zit het met babyvoeding?

Als je reist met een baby (tot 2 jaar) mag de babyvoeding ook mee in je handbagage. Je mag zo veel vloeibare of kant-en-klare babyvoeding meenemen als je baby tijdens de vlucht nodig heeft. Het is niet nodig om babyvoeding in een doorzichtige plastic zak mee te nemen.

Medicijnen, horen die ook bij liquids?

„Je kunt voor de zekerheid een medische verklaring meenemen”, adviseert Koster, „maar verplicht is dit niet.”

Mag je ook meer dan tien 100 ml flesjes meenemen?

„Ja dat mag, je mag zoveel 100 milliliter flesjes of flacons meenemen als je wilt”, zegt Koster.

Moeten die producten in een transparante 1 literzak zitten?

Volgens Koster is dit op Schiphol niet verplicht. „Het is op sommige buitenlandse luchthavens wel verplicht om je vloeistoffen in een transparant zakje te doen. Zorg dus dat je alles netjes verpakt hebt volgens de regels van de luchthaven vanwaar je vertrekt terug naar huis.”

Moeten elektronische gadgets weer uit de rugzak?

Elektronica zoals camera, laptop en telefoon kun je gewoon in je tas laten zitten. Ook de vloeistoffen mogen in je tas blijven zitten. Maar ook hier geldt dat de regels op andere Europese luchthavens kunnen verschillen.

Mogen manicure-/pedicure spullen mee?

Een kleine vijl, schaartje of pincet mogen mee als deze niet groter dan 6 centimeter lang zijn.

Tips

Er staan speciale watercollectoren bij de security, waar je je flesje drinken kunt legen. Je kunt je waterfles dus voor de controle legen als dat nodig is. Een lege waterfles mee mag door de controle, aldus Koster „Na de controle kun je hem weer vullen, bijvoorbeeld bij een van de watertappunten.”

Koop je grotere verpakkingen met vloeibare producten na de security dan mogen deze uiteraard wel mee, mits verzegeld. Je kunt altijd het verzoek doen om deze in een verzegelde zak te doen, zo kun je deze ook meenemen als je ergens overstapt. Het aankoopbewijs wordt dan in de zak gedaan.

“Een verpakking mag niet groter zijn dan 100 ml, ook al zit er wel minder vloeistof in”
Wil je toch grotere verpakkingen vloeistoffen meenemen, doe deze dan in de ruimbagage.

Koster waarschuwt tenslotte nog dat een verpakking niet groter mag zijn dan 100 ml, ook al zit er wel minder vloeistof in. „En zorg ervoor dat het aantal milliliter op de verpakking staat.”

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *