5G-veiling moet minimaal 900 miljoen opbrengen: dit moet je weten!

De veiling van de frequenties voor het nieuwe 5G-netwerk moet minimaal 900 miljoen euro op gaan brengen. De beschikbare frequenties moeten ook verdeeld worden over minimaal drie telecomaanbieders.

Dat heeft staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer vandaag bekendgemaakt. Voor het aanbieden van mobiele netwerken worden specifieke frequenties beschikbaar gesteld. Die mogen niet zomaar gebruikt worden, maar het recht om zo’n frequentie te gebruiken moet eerst worden gekocht. Dat gaat dus via een veiling.

Minstens drie kopers

Niet alle ruimte mag worden opgekocht door een grote speler met diepe zakken. Dat zou er voor zorgen dat de concurrentie in telecomland helemaal verloren gaat.

De staatssecretaris heeft daarom bepaald dat er minimaal drie winnaars uit de bus gaan rollen. Iedere gegadigde mag maximaal 40 procent van de beschikbare frequentieruimte kopen.

Op dit moment zijn er ook drie aanbieders met een eigen 4G-netwerk: KPN, Vodafone en T-Mobile. Toen de 4G-frequenties werden geveild, waren er nog vier aanbieders met een eigen netwerk, maar inmiddels is Tele2 opgegaan in T-Mobile.

900 miljoen?

Als die vorige veiling een maatstaf blijkt voor de toekomst, dan ligt de minimale opbrengst van 900 miljoen euro ver onder het bedrag dat daadwerkelijk opgehaald gaat worden. Bij de veiling van de 4G-frequenties werd in 2012 namelijk een bedrag opgehaald van maar liefst 3,8 miljard euro.

Maar Tim Poulus, financieel analist van Telecompaper, verwacht niet dat de veiling deze keer weer zo’n astronomisch bedrag oplevert. Er is flink gelobbyd om de prijzen lager te houden dan de vorige keer, vertelt hij.

Uiteindelijk hangt het natuurlijk af van de vraag wat de providers bereid zijn te betalen en hoeveel ze tegen elkaar opbieden om precies te krijgen wat ze willen.

Poulus verwacht dat er met drie bieders niet echt sprake zal zijn van schaarste, waardoor het opdrijven van de prijs binnen de perken kan blijven.

Wanneer weten we meer?

Wie er als winnaars uit de bus komen, weten we in het voorjaar van 2020. Dan pas vindt de veiling plaats. Tot het proces daadwerkelijk is voltooid zal het ministerie de kaken stijf op elkaar houden over wie er heeft geboden op wat en voor hoeveel geld.

Eisen aan het netwerk

Aan de uitkomst van de veiling zijn meer eisen verbonden dan een minimale opbrengst en een minimaal aantal aanbieders.

Uiteindelijk moet er minimaal 98 procent van Nederland dekking hebben met een gemiddelde mobiele internetsnelheid van 100 megabit per seconde.

Eisen aan de leverancier

De overheid heeft vandaag ook de eisen bekendgemaakt die worden gesteld aan de bedrijven die daadwerkelijk het 5G-netwerk mogen gaan aanleggen.

Dat is al maanden een punt van discussie, omdat het Chinese Huawei hier om de hoek komt. Dat techbedrijf is een van de grootste spelers wereldwijd op het vlak van de aanleg van 5G-infrastructuur, maar door de nauwe banden met de Chinese overheid wordt Huawei gewantrouwd. De vrees is namelijk dat de technologie van Huawei gebruikt kan worden om telefoon- en dataverkeer af te luisteren.

In een vandaag gepubliceerde Algemene Maatregel van Bestuur heeft het kabinet formeel eisen gesteld aan bouwers van 5G-infrastructuur. Kritieke onderdelen van het telecomnetwerk mogen alleen afkomstig zijn van betrouwbare leveranciers.

Betrokken bij spionage

Een leverancier kan uitgesloten worden als het vermoeden bestaat dat hij de telecominfrastructuur kan ‘misbruiken of uit kan laten vallen’. Ook ‘als er sprake is bij deze partij van nauwe banden met of wettelijke controle door buitenlandse overheden dan wel derde partijen zoals bedrijven en inlichtingendiensten die betrokken zijn bij spionage, beïnvloeding of sabotage’, kan een bedrijf worden uitgesloten.

Of Huawei door deze bepaling wordt uitgesloten van het bouwen van kritieke infrastructuur is nog niet duidelijk. KPN is inmiddels al begonnen met het plaatsen van nieuwe zendmasten die klaar zijn voor 5G. Daarvoor is het bedrijf in zee gegaan met Huawei.

De kern van het netwerk van KPN wordt echter niet aangelegd door Huawei, daarvoor wordt gezocht naar een westerse partij, liet het bedrijf eerder al weten.

Bron: RTL Nieuws

Binnenland Nieuws Tags: ,
Mr. Entertainment

Mr. Entertainment

Functies: hoofdredacteur, journalist, archivaris en kwaliteitscontroleur. Werkzaam bij NewsFlash 2000 vanaf 1998.