Beruchte kruising in Tilburg wordt na weer een zwaar ongeval aangepakt

Een zwaar verkeersongeluk eind mei is voor de gemeente reden om in te grijpen bij de snelfietsroute op de Reitse Hoevenstraat in Tilburg. Verkeer vanaf de kruisende Lage Witsiebaan moet voortaan verplicht stoppen en mag dan pas het fietspad oversteken.

Het gaat om een tijdelijke maatregel in afwachting van een onderzoek naar het kruispunt. ,,Het is van belang dat we dat zorgvuldig doen”, zegt wethouder Rik Grashoff. ,,Maar we zien ook de noodzaak om de veiligheid en het veiligheidsgevoel direct te verbeteren.”

Daarmee wil hij ook tegemoet komen aan kritiek die buurtbewoners al langer hebben op de plek. ,,We hebben hen en de weggebruikers gehoord.”

Zij riepen na het ernstige ongeluk op 27 mei waarbij een 42-jarige fietser zwaargewond raakte toen hij op de kruising in botsing kwam met een vrachtwagen opnieuw om actie. Wéér een ongeluk, ondanks alle verkeersborden, waarschuwingsborden en een dubbele rij haaientanden, zeiden buurtbewoners die na het ongeluk bij het politielint stonden te kijken. ,,Je hebt hier zes paar ogen nodig”, stelde een van hen.

‘Slecht zicht’

Wat volgens de omwonenden een van de problemen is: fietsers – zeker op elektrische fietsen – die vaak met hoge snelheid over de kruising rijden in combinatie met het slechte overzicht voor met name het autoverkeer op de Lage Witsiebaan vanuit de Ringbaan-West.

De kruising met de Lage Witsiebaan is sinds de aanleg van de snelfietsroute op de Reitse Hoevenstraat al eens aangepakt door de gemeente. Dat gebeurde nadat er vijftien ongelukken plaatsvonden in een jaar tijd. Zeven keer was er een fietser betrokken, bij de ongevallen met de fietsers vielen vier gewonden.

Na de aanpassing in 2022 is de kruising opnieuw onderzocht en aangepast. Al waren het er minder, toch bleven er ongelukken plaatsvinden. Negen telde de gemeente er in twee jaar tijd, waarbij vier keer een fietser was betrokken.

Handhaving bij nieuwe verkeersregel

Het nieuwe verkeersonderzoek dat de verkeersveiligheid moet verbeteren, vindt komende maanden plaats. De resultaten worden in het najaar verwacht. Deze week worden het stopbord en de stopstreep bij de kruising aangebracht. Handhavers van de gemeente blijven de komende tijd controleren op de nieuwe verkeersregel. Wethouder Grashoff: ,,We hopen dat deze tijdelijke maatregel in combinatie met regelmatige en zichtbare controles zorgt voor een onmiddellijk veiligere situatie.”

Bron: Hein Eikenaar (Algemeen Dagblad)