Jan Rietman: ’Ik kom terug met LOS VAST!’

Een kleine dertig jaar nadat er een einde kwam aan Los Vast, wat JAN RIETMAN voor de NCRV maakte, keert het legendarische radioprogramma volgende maand weer terug! Op 21 september zal in het Oude Luxor in Rotterdam, dankzij JAN SLAGTER en Omroep MAX, Jans vertrouwde stemgeluid weer klinken.

Van 1977 tot en met 1990 presenteerde JAN RIETMAN (66) de iconische radioshow Los Vast, waarin hij vanaf locatie artiesten van eigen bodem ontving. Mede door de populariteit van het programma vormde de muziekshow een springplank voor nieuwe Nederlandse bands als Doe Maar, Het Goede Doel en Toontje Lager.

Rietman vertelt enthousiast: „Ik krijg vaak nog de vraag of het niet leuk zou zijn om Los Vast nieuw leven in te blazen. Artiesten van vroeger, hun fans… Helaas bestaan dit soort programma’s, waarin artiesten live hun muziek laten horen, bijna niet meer, omdat er geen geld voor zou zijn. Een halfjaar geleden zei ook JAN SLAGTERdat het toch wel een leuk idee zou zijn. Maar om dit zomaar even te doen? Daar had ik geen zin in. We hebben destijds drie keer de Kuip en vijftien keer Ahoy vol gekregen. Tien jaar trokken we het land door. Toen was het ook wel mooi geweest. Maar in het kader van 100 Jaar Radio, wat nu wordt gevierd, is het toch wel heel erg leuk. Uit onderzoek onder luisteraars is gebleken dat ik word gezien als een van de meest bepalende radiomakers van het land. Toen ik dat zag, begon er wat te kriebelen.”

Zijn liefde voor muziek en het radiomaken haalde Rietman uiteindelijk over de streep. „Ik dacht: misschien moeten we het maar doen, een nieuwe aflevering! Ik ben wat artiesten uit die tijd gaan bellen en ze reageerden allemaal enthousiast. Ze stelden allemaal dezelfde vraag als toen: ’Zijn er wel genoeg consumptiebonnen?’Met een geweldig team zitten we nu middenin de voorbereidingen. Iedere dag is er weer het goede nieuws dat er een artiest is bijgekomen. Inmiddels hebben we al een prachtige lijst met namen: HENK WESTBROEK van Het Goede Doel, NOL HAVENSvan VOF de Kunst, ERIK MESIE met Toontje Lager, LEE TOWERS, Drukwerk, JAN VAN DER MEIJ (Powerplay en inmiddels The Analogues) en HANS DE BOOIJ, staan nu al vast, maar er komt nog veel meer. Natuurlijk staat de Los Vast Superband ook weer op het podium. De comeback is eenmalig en te horen tijdens de Week van de Jaren Tachtig op NPO Radio 5, gewoon op het oude tijdstip op zaterdagmiddag, van twaalf tot twee.”

Destijds is er nooit echt afscheid genomen van het programma. „We zijn toen heel zachtjes weggevaagd door de NCRV”, zegt Jan. „Dat is best raar gegaan. Je kunt dit dus als de afsluiter zien, maar misschien ook als een nieuw begin, mocht het aanslaan. Als je kijkt wat er in de theaters gebeurt; JOHAN DERKSEN brengt daar een show vol met bluesmuziek. Die zalen zitten altijd vol!”

Jan Rietman heeft een zware tijd achter de rug. Drie jaar geleden overleed zijn dochter JANINE (33) totaal onverwacht. Nooit werd opgehelderd waaraan. „Mijn wereld stortte in. Het heeft lang geduurd daar overheen te komen, áls dat al ooit lukt. Maar haar zus LILIAN is nu in verwachting, en dat betekent dus weer goed nieuws en nieuw geluk voor de familie. Ze is uitgerekend rond de dag van het Los Vast-spektakel. September wordt voor mij dus een bijzondere maand waar ik erg naar uitkijk!”

Om fans en belangstellenden op de hoogte te houden over Los Vast, de reünie, heeft Omroep MAX een Facebook-event aangemaakt.

Bron: Telegraaf