Acteur Donald Sutherland (88) overleden. Hollywood prijst overleden acteur Donald Sutherland (88)!

De Canadese acteur Donald Sutherland is overleden. Zijn zoon, acteur Kiefer Sutherland, meldt dat donderdag op X. Sutherland was bekend van rollen in films als Klute, Ordinary People en de filmreeks The Hunger Games. Sutherland is 88 jaar geworden.

“Met pijn in het hart vertel ik u dat mijn vader, Donald Sutherland, is overleden”, schrijft Sutherlands zoon op X. “Ik denk persoonlijk dat hij een van de belangrijkste acteurs uit de filmgeschiedenis is.”

Nooit afgeschrikt door een rol, goed, slecht of lelijk. Hij hield van wat hij deed en deed waar hij van hield, en je kunt nooit om meer vragen dan dat. Een goed geleefd leven”, aldus zoon Kiefer op X. Volgens het Amerikaanse Deadline was de acteur al enige tijd ziek.

Sutherland werd geboren in het Canadese Saint John en begon vanaf midden jaren zestig in films en series te spelen. Zijn filmcarrière beslaat daarmee zeven decennia. De acteur werd in 1995 onderscheiden met zowel een Emmy Award als een Golden Globe voor zijn rol in de film Citizen X. In 2002 won hij opnieuw een Golden Globe, toen voor de film Path to War. In 2017 Sutherland kreeg een ere-Oscar voor zijn bijdragen aan de filmkunsten.

In 2012 was hij als president Coriolanus Snow te zien in het eerste deel van The Hunger Games, een film gebaseerd op het gelijknamige boek van Suzanne Collins. In de drie daaropvolgende delen van de filmreeks speelde hij de rol opnieuw. In 2020 boekte hij succes met de HBO-serie The Undoing. Voor zijn rol in de serie won hij Critics’ Choice Television Award.

In Hollywood is bedroefd gereageerd op het nieuws dat Donald Sutherland op 88-jarige leeftijd is overleden. Diverse collega’s prijzen de Canadese acteur die in meer dan tweehonderd films te zien was.

“Ik zal zijn charisma en talent nooit vergeten”

Helen Mirren, die met Sutherland in The Leisure Seeker (2017) speelde, zegt in een verklaring aan Amerikaanse media dat Donald een van de slimste acteurs is met wie ze ooit heeft gewerkt. “Hij combineerde deze grote intelligentie met een diepe gevoeligheid en met ernst voor zijn beroep als acteur. Dit alles maakte hem tot de filmlegende die hij werd. Hij was mijn collega en werd mijn vriend. Ik zal zijn aanwezigheid in deze wereld missen.”

Jane Fonda schrijft op Instagram dat ze ‘verbijsterd’ is door het nieuws. “Hij was mijn fascinerende tegenspeler in Klute en we werkten graag samen”, aldus de actrice. “Donald was een briljant acteur en een complexe man die heel wat avonturen met mij heeft gedeeld.”

Ron Howard voelt zich ‘gezegend’ dat hij Sutherland in Backdraft heeft mogen regisseren. “Een van de meest intelligente, interessante en boeiende filmacteurs aller tijden. Ongelooflijk bereik, creatieve moed & toewijding om het verhaal en het publiek te dienen met sublieme uitmuntendheid”, zegt hij op X.

Ook Rob Lowe heeft met veel plezier samengewerkt met Sutherland in de serie Salem’s Lot. “Ik zal zijn charisma en talent nooit vergeten. Als je een masterclass acteren wilt, kijk dan naar hem in Ordinary People“, tipt de acteur op X.

Bron: RTL Boulevard