Democraten maken zich zorgen over herverkiezingscampagne Biden: ’Het is een puinhoop’!

EAST HAMPTON – De Amerikaanse president Joe Biden snapt dat mensen zich zorgen maken na het zien van zijn debat tegen oud-president Donald Trump afgelopen donderdag. Dat liet hij zaterdag weten tijdens een bijeenkomst voor rijke donoren in de chique New Yorkse kuststreek The Hamptons. Achter gesloten deuren beginnen Democraten hun zorgen te uiten over de herverkiezingscampagne van Biden.

Tijdens het live uitgezonden debat maakte de 81-jarige een verwarde indruk. „Ik begrijp de zorgen over het debat”, aldus Biden zaterdag. „Ik snap het. Ik had geen goede avond.” Volgens CNN stelde de president daarbij dat niet iedereen die zorgen deelt en „de stemmers anders hebben gereageerd”, verwijzend naar polls waarin weinig zou zijn veranderd, en kleine wijzigingen juist in zijn voordeel uitpakten.

Biden sprak voor zo’n 150 genodigden op het landgoed van hedgefonds-miljardair Barry Rosenstein. Tijdens verschillende van dit soort ’fundraisers’ – waarvoor de toegangsprijzen kunnen oplopen tot honderdduizenden dollars – vrijdag en zaterdag probeerde de president grote donoren ervan te overtuigen dat hij een tweede termijn wel degelijk aan zou kunnen.

Levensvatbaarheid

Ingewijden melden aan CNN dat Biden zondag met zijn familie in Camp David de toekomst van zijn herverkiezingscampagne zal bespreken. Deze reis met zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen was echter al gepland voor het verkiezingsdebat van donderdag.

Democratische leiders spraken eerder hun publieke steun uit voor Biden. Inmiddels beginnen senior congresdemocraten in besloten kring hun zorgen te uiten over de levensvatbaarheid van Biden, sommigen vinden zelfs dat hij zich terug moet trekken.

„Het is een puinhoop”, vertelt een ingewijde aan CNN. „De enige persoon die de ultieme invloed op hem heeft, is de first lady. Als zij besluit dat er een koerswijziging moet komen, dan zal er een koerswijziging komen.”

Bron: Telegraaf