‘Hawk tuah’-vrouw (23) gaat hele wereld over met vulgaire opmerking en wordt nu slapend rijk

“Hawk tuah. Spuug op dat ding!” Zo reageerde de 23-jarige Hailey Welch toen een brutale straatinterviewer haar tijdens het uitgaan vroeg waar een man ‘helemaal gek van wordt in bed’. Haar weinig subtiele reactie maakte van Hailey in één klap een van de bekendere vrouwen van Amerika. Honderden miljoenen views en ontelbare parodieën verder stroomt het geld binnen bij de jonge Amerikaanse, die nauwelijks kan bevatten wat haar is overkomen. ,,Alle hens aan dek!”

Op het eerste gezicht is het niets meer dan een ordinair straatinterview zoals die er zoveel zijn op sites als Dumpert. Een interviewer stelt een gekke vraag, de geïnterviewde reageert nog gekker. ,,Oh, je moet ‘hawk tuah’ doen en spuwen op dat ding, begrijp je me?”, reageert de licht beschonken Hailey (23) gierend van het lachen. Om misverstanden te voorkomen: ‘hawk tuah’ staat gelijk aan spugen, en ‘dat ding’ is een verwijzing naar… afijn, dat hoeven we je waarschijnlijk niet uit te leggen.

Video:

Houseliedjes en parodieën

Het fragment van slechts een paar seconden heeft alle ingrediënten om uit te groeien tot een internethit: het is snel, plat, vulgair, gevat en gewoon grappig. Op platformen als TikTok en Instagram gaat het meteen los. Een online klopjacht zorgt ervoor dat andere vrouwen onterecht ‘beschuldigd’ worden. Er zijn zelfs dames die ten onrechte claimen dat zij de vrouw in kwestie zijn, een klassiek gevalletje van #howcanimakethisaboutme.

In de tussentijd schieten vele parodieën en houseliedjes (met een sample van ‘hawk tuah‘) als paddenstoelen uit de grond. Een vrolijk countryliedje met vunzige teksten, gemaakt met kunstmatige intelligentie (AI), is al miljoenen keren beluisterd. Er is zelfs een Nederlandse synchronisatie die al bijna 50.000 keer is geliket op Instagram, onder anderen door Jandino Asporaat.

Hawk-tuah in massagesalon

En ook buiten de krochten van het internet bereikt de clip, die alweer een week oud is, een cultstatus. Massagesalons in Amerika ‘adverteren’ op hun voorgevel (op gefotoshopte beelden) dat een ‘hawk tuah’-behandeling 50 dollar extra kost en ook sportcommentatoren en cabaretiers kopiëren de uitspraak. Als klap op de vuurpijl is de slogan nu ook doorgedrongen tot de formule 1. Kortom: Hailey Welch is een regelrechte hit. Artiestenbureaus staan in de rij om met haar een samenwerking aan te gaan, schrijven diverse Amerikaanse media.

Vooralsnog gaat ze nog maar met één partij in zee, en dat is Fathead Threads, een familiebedrijf uit Tennessee. ,,Als je op zoek bent naar Hawk Tuah-petjes, ga dan naar Facebook”, hoor je op de voicemail als je het kledingbedrijf belt. Voor een paar tientjes kun je een officiële Hawk Tuah-petje kopen, met toestemming van Hailey, die haar legendarische woorden inmiddels als merknaam heeft laten registreren. ,,Ik wilde gewoon dat ze winst zou halen uit deze deal”, zegt de eigenaar van Fathead Threads in gesprek met The Rolling Stone.

Alle hens aan dek

Hailey zou volgens hem geen cent verdiend hebben met de originele video, in tegenstelling tot de kanalen en influencers die de beelden voor een miljoenenpubliek verspreidden. ,,Niemand heeft haar om toestemming gevraagd”, zegt de eigenaar. En dus trok hij de stoute schoenen aan en nam contact op met de vrouw. Met succes: de samenwerking is beklonken en er is al voor minimaal 65.000 dollar aan merchandise verkocht.

Een petje met daarop de echte handtekening van Hailey – goed voor 40 dollar – is zelfs al uitverkocht. In dit tempo wordt Hailey binnen de kortste keren miljonair, zo is de verwachting. ,,Dit is een kleine familiewinkel. Het is nu alle hens aan dek”, vertelt de eigenaar.

De belangrijkste reden waarom de video zo snel viraal ging, is dat die het gevoel oproept om hem door te sturen naar anderen, zegt expert Joey Scheufler tegen deze site. ,,Het heeft alle elementen in zich die daarvoor belangrijk zijn: het is verrassend, opmerkelijk, grappig en de video duurt niet te lang. Daarnaast is het ook nog een unieke uitspraak die mensen zelf kunnen overnemen en gebruiken.” De video leent zich er volgens Scheufler goed voor om er zelf creatief mee aan de slag te gaan. ,,Je ziet dan ook erg veel photoshops en videobewerkingen waarin deze ‘hawk tua’-dame is verwerkt. ‘Hawk tuah’ is dus eigenlijk een instant meme.”

Superheld

Op dit moment voelt Hailey niet de behoefte om met de pers te praten. Ze zou overstelpt zijn met interviewverzoeken van alle grote Amerikaanse media. Op het internet wordt ze zelfs – volledig in Marvel-stijl – afgebeeld als een superheld. ,,Ze is overweldigd door alle aandacht en heeft mij verzocht om geen persoonlijke gegevens van haar te delen of haar gezicht op de petten af te drukken”, klinkt het bij The Rolling Stone. ,,Er zijn al een paar gekke mensen in deze wereld die contact met haar hebben opgenomen. Op dit moment is ze waarschijnlijk een van de bekendere mensen ter wereld. Ik durf niet te zeggen of ze dat volledig omarmt.”

Bron: Sebastiaan Quekel (Algemeen Dagblad)

Ik wist persoonlijk tot voor kort niet van deze dame en haar Hawk Tuah opmerking, maar na het zien van de video dacht ik dat Hailey Welch wel een plekje verdiende op ons weblog.

Wie overigens nieuwsgierig is naar de dame achter Hawk Tuah: Instagram