Voortvluchtige crimineel Marco E. neergeschoten na achtervolging in Turkije, dagen in ziekenhuis

Eén van de meestgezochte criminelen van Nederland, Marco E. uit Rotterdam, blijkt onlangs in Turkije te zijn beschoten tijdens een spectaculaire achtervolging. Tijdens die beschieting raakte hij zwaargewond, en moest hij met spoed naar het ziekenhuis worden gebracht. Zijn advocaat bevestigt het nieuws en zegt dat zijn cliënt ‘herstellende’ is.

De Rotterdammer reed onlangs in een colonne van drie auto’s, ergens in Turkije, toen bleek dat hij werd achtervolgd door twee motoren, met daarop in totaal vier mannen. Na enige tijd te zijn gevolgd opende de achtervolgers het vuur. Een van hen met een automatisch vuurwapen, de ander met een handvuurwapen. De entourage rond Marco E., die kennelijk over beveiligers beschikt, begon daarop ook te schieten.

Wat volgde was een kort vuurgevecht, waarna de twee motoren uiteindelijk zijn afgedropen. Marco E. bleek wel geraakt door afgeketste kogels. Een kogel trof zijn ribbenkast, een andere miste maar nipt zijn maag en ook aan zijn hand raakte hij gewond. De Rotterdamse beroepscrimineel is daarop naar het ziekenhuis gebracht, bevestigt zijn advocaat Jan-Heijn Kuijpers aan deze site. ,,Inmiddels is hij herstellende. Hij weet niet wie het op hem heeft voorzien.”

Veroordeeld voor oude drugszaak

Officieel wordt E. gezocht omdat hij nog een oude gevangenisstraf moet uitzitten: hij werd onherroepelijk veroordeeld in een drugszaak. Toch klinken binnen de opsporing en in het criminele circuit geluiden dat E. zich óók moet verantwoorden voor andere zaken. Zo zou hij de afgelopen jaren zijn uitgegroeid tot een toonaangevende speler in de internationale cocaïnehandel. Ook zou hij daarbij grof geweld niet schuwen, al is er op dit moment geen officiële verdenking.

Marco E. komt uit ‘een crimineel nest’. Ook zijn vader Henk is vaak met politie en justitie in aanraking gekomen. De ‘Rotterdamse Holleeder’, zoals senior in de media ook wel werd genoemd, ontliep eind jaren 90 een levenslange gevangenisstraf voor drugshandel en een moord. In hoger beroep werd de straf verlaagd tot achttien jaar. Henk E. was net een paar jaar vrij toen hij in 2013 in verband werd gebracht met een moord op een drugskoerier in Rotterdam.

Dat is ook het moment dat het grote publiek hoort van zoon Marco E., dan pas 21 jaar. Ook hij zit enige tijd vast voor mogelijke betrokkenheid bij de liquidatie. Uiteindelijk worden de twee door gebrek aan bewijs vrijgelaten. Twee jaar later spelen ze een hoofdrol in wat dan ‘het grootste drugsonderzoek ooit’ werd genoemd. Via een corrupte douanier zouden ze honderden kilo’s coke uit Brazilië hebben gesmokkeld. Voor zijn aandeel bij deze ‘Schiedamse cocaïnemaffia’ werd Marco veroordeeld tot zes jaar cel.

Niet de eerste achtervolging en schietpartij

Het is niet de eerste keer dat Marco E. verzeild raakt in een achtervolging met schietpartij. Op 13 mei 2020, E. is tijdelijk vrijgelaten uit voorarrest, is hij op weg van Amsterdam op naar Rotterdam als zijn zwarte Range Rover in de buurt van Schiphol onder vuur wordt genomen. Vlak na de aanslag, die de politie uiteindelijk nooit feitelijk heeft kunnen vaststellen, ontvlucht hij Nederland. Hij is er dan ook niet bij als hij in hoger beroep wordt veroordeeld tot de eerder genoemde zes jaar cel.

Eind vorig jaar doken er verschillende foto’s van Marco E. uit Turkije. Op een ervan is hij te zien terwijl hij wordt omringd door gewapende mannen in militaire outfit. Zelf heeft hij het grootste geweer in zijn handen. Hij wordt in die periode door bronnen in het criminele milieu in verband gebracht met allerlei aanslagen in Rotterdam en omgeving. „Hij schroomt niet om geweld te gebruiken. Hij is onberekenbaar en wordt beschouwd als levensgevaarlijk”, zei een bron binnen de opsporingsdiensten daarover.

E. heeft altijd, via zijn advocaat, met klem ontkend dat hij iets met de aanslagen te maken heeft. Hij wordt, zover bekend, ook niet gezocht of vervolgd in zaken rond explosies.

Bron: Yelle Tieleman, Chiel Timmermans (Algemeen Dagblad)