Julian Assange als vrij man aangekomen in Australië en herenigd met familie

WikiLeaks-oprichter Julian Assange is na zijn vrijlating aangekomen in zijn geboorteland Australië. Hij sloot een deal met de Verenigde Staten, waardoor hij geen gevangenisstraf meer hoeft uit te zitten.

Assange werd opgewacht door een menigte op het vliegveld van Canberra die hem onder meer ‘Julian, bedankt’ en ‘we houden van je, Julian’ toeriep. Hij zwaaide naar het publiek en liep snel door naar zijn familie. Hij kuste zijn vrouw Stella Assange en omhelsde zijn vader.

De 52-jarige Assange zat jarenlang vast in een Britse cel, in afwachting van een mogelijke uitlevering aan de VS. Daar werd hij vervolgd voor de publicatie van geheime overheidsdocumenten. WikiLeaks plaatste onder meer gevoelige informatie over de oorlogen in Irak en Afghanistan.

Assange werd maandag op het vliegtuig gezet naar Saipan, een Amerikaans eiland in de Grote Oceaan, op enkele uren vliegen van Australië. Daar legde hij afgelopen nacht een gedeeltelijke schuldbekentenis af, waarna hij een celstraf kreeg die overeenkomt met de tijd die hij al heeft vastgezeten, namelijk 62 maanden. Daardoor kon de journalist en klokkenluider nu als vrij man terugkeren naar Australië. De klokkenluider zat al sinds april 2019 opgesloten in de Belmarsh-gevangenis in Londen. Daarvoor verbleef hij zeven jaar op de Ecuadoraanse ambassade in Londen.

Assange’ vrouw Stella heeft tegen de pers gezegd dat Julian nu tijd nodig heeft om bij te komen van alles wat er is gebeurd en om langzaam te wennen aan zijn herwonnen vrijheid. Stella Assange vraagt om privacy voor het gezin.

Achttien aanklachten

Tegen de Australiër liepen in totaal achttien aanklachten die betrekking hadden op de publicatie van geheime overheidsdocumenten in 2010, toen Assange honderdduizenden pagina’s aan gevoelige informatie over de oorlogen in Irak en Afghanistan publiceerde. De VS beschuldigde hem van spionage. Assange procedeerde jarenlang om uit handen van justitie in de VS te blijven.

Hij riskeerde tot 175 jaar cel voor de publicatie van geheime documenten over de Amerikaanse militaire operaties in Irak en Afghanistan. Voordat Assange in 2019 naar een Britse gevangenis werd overgebracht, verschool hij zich zeven jaar lang in de ambassade van Ecuador in Londen. In die tijd kreeg zijn vrouw Stella twee kinderen, met wie Assange volgens WikiLeaks snel herenigd zal worden.

De Australische premier Anthony Albanese was er voorstander van om Assange terug te laten keren naar zijn geboorteland. Australië riep zowel het Verenigd Koninkrijk als de VS in februari van dit jaar op om dit mogelijk te maken.

Bron: Algemeen Dagblad

Eindelijk. Vrijheid van meningsuiting is wat mij betreft een groot goed. Ik vind het alleen jammer dat Julian Assange moest instemmen met een bekentenis van spionage om dit voor elkaar te krijgen. Echt weer typisch Amerikaans spierballen-vertoon. Amerika, wat je ook doet om te verhullen wat WikiLeaks openbaar heeft gemaakt – het feit blijft dat jullie mensenrechten hebben geschonden tijdens oorlogen. En dat moet in de openbaarheid.