Beslissing in groep D: elf feiten over Nederland – Oostenrijk!

Oranje heeft zich zonder te spelen al geplaatst voor de achtste finales van het EK. De vraag is alleen of Nederland de knock-outfase betreedt als nummer een, twee of drie van groep D. Naast het eigen resultaat in het laatste groepsduel tegen Oostenrijk in het Olympiastadion van Berlijn (18.00 uur) is Nederland daarbij afhankelijk van de uitkomst van Frankrijk – Polen. Met deze elf feiten ben je goed voorbereid voor het spannende slot van de groepsfase.

1) Oostenrijk is de nummer 25 van de FIFA-ranglijst, maar sinds de aanstelling van ‘Professor Gegenpressing’ Ralf Rangnick als bondscoach is ‘Das Team’ een geduchte tegenstander die de opponent met veel intensiteit hoog onder druk zet. Net als Oranje moet Oostenrijk zijn beste speler missen op het EK. Real Madrid-verdediger David Alaba is wel betrokken bij het team maar zal niet in actie komen.

2) Het is de vierde keer dat Oostenrijk deelneemt aan een EK-eindronde. De beste prestatie is het bereiken van de achtste finale tijdens EURO 2020. Het team van Rangnick opende EURO 2024 tegen Frankrijk. Oostenrijk paste zich niet aan en joeg ‘Les Bleus’ hoog op eigen helft af. Frankrijk voetbalde daar regelmatig onderuit en kreeg met de razendsnelle voorhoede veel kansen. Maar Oostenrijk verscheen ook regelmatig dreigend voor het doel van Maignan. Frankrijk won uiteindelijk nipt maar verdiend met 0-1. In de tweede groepswedstrijd werd Polen overtuigend met 3-1 verslagen, waardoor Oostenrijk plaatsing voor de knock-outfase in eigen hand heeft.

3) Wat zijn de scenario’s voor Oranje? Dat hangt natuurlijk ook af van de uitslag bij het duel tussen Frankrijk en het al uitgeschakelde Polen. Bij een gelijkspel tegen Oostenrijk is de ploeg van Ronald Koeman in ieder geval tweede. Een nederlaag in het laatste groepsduel betekent dat Oranje als een van de beste nummers drie doorgaat. Of Frankrijk moet van Polen verliezen. Een zege op Oostenrijk kan groepswinst betekenen. Ook dat hangt af van het resultaat van Frankrijk – Polen, waarbij het doelsaldo een doorslaggevende rol kan spelen.

4) Wat als Nederland bij de beste nummers drie hoort? Dan maakt de UEFA eerst een rangschikking. Daarbij kijkt de UEFA naar het aantal punten, vervolgens naar het doelsaldo en dan naar het aantal gemaakte treffers. Is er dan nog geen onderscheid, dan wordt het aantal zeges erbij gepakt. De volgende tiebreaker zijn de ‘disciplinary points’: hoe lager, hoe beter. Een rode kaart leidt tot drie strafpunten, een gele kaart betekent één punt in de min. Op basis van de rangschikking worden de nummers drie gekoppeld aan een tegenstander voor de achtste finale. De kans is het grootst dat Nederland dan tegen de winnaar van groep C moet. Maar ook een duel met de winnaar van groep B (Spanje) of groep E behoort tot de mogelijkheden.

5) Voor Lutsharel Geertruida en Justin Bijlow betekent het duel met Oostenrijk een weerzien met Gernot Trauner. De voetballende apotheker zoals hij in Rotterdam liefkozend wordt genoemd, kan alleen niet spelen tegen Oranje. Trauner viel tegen Polen geblesseerd uit nadat hij Oostenrijk eerst nog met een prachtige kopbal op voorsprong had gezet. Ook recordinternational en aanvoerder Marko Arnautovic spreekt nog steeds een woordje Nederlands door zijn jaren (2007-2009) bij FC Twente.

6) Nederland en Oostenrijk staan voor de 21ste keer tegenover elkaar. De balans is in het voordeel van Oranje met tien overwinningen versus zes voor Oostenrijk. Vier keer eindigde het duel in een gelijkspel. Nederland won de laatste zeven wedstrijden van Oostenrijk.

7) De laatste keer dat beide landen elkaar troffen was tijdens het uitgestelde EK 2020. Ook toen zaten Nederland en Oostenrijk bij elkaar in de poule. Nederland won met 2-0 dankzij doelpunten van  Memphis Depay en Denzel Dumfries.

8) Memphis Depay klopt op de deur van de top tien van de lijst van recordinternationals. Als bondscoach Ronald Koeman de aanvaller opstelt, dan speelt Depay zijn 96ste interland en achterhaalt hij Arjen Robben.

9) Bart Verbruggen heeft met zijn goede spel de keepersdiscussie doen verstommen. Hij gaat tegen Oostenrijk voor zijn tiende cap. De 21-jarige doelman kan goede statistieken overleggen. In de voorgaande negen interlands hield de keeper van Brighton & Hove Albion zes keer de nul.

10) De wedstrijd wordt gespeeld in het Olympiastadion in Berlijn, gebouwd voor de Nazi-Spelen van 1936. Hier wordt op 14 juli de strijd om de Europese titel beslist. Het Oranjelegioen zal met naar verwachting 40.000 supporters naar het stadion trekken. Van links naar rechts. Van hen zullen er 15.000 de wedstrijd in het stadion volgen.

11) Op 25 juni heeft het Nederlands elftal twee van zijn belangrijkste wedstrijden gespeeld. De WK-finale van 1978 tegen Argentinië ging verloren. Tien jaar later vierde Oranje met de huidige bondscoach en assistent-bondscoach op het veld van het Olympiastadion in München het grootste succes uit de historie van het Nederlandse voetbal. De Sovjet-Unie werd in de EK-finale met 2-0 verslagen. Voor OnsOranje blikte de bondscoach nog een keer terug het legendarische toernooi.

Bron: Ons Oranje

Buitenland Sport Tags: ,
Mr. Entertainment

Mr. Entertainment

Functies: hoofdredacteur, journalist, archivaris en kwaliteitscontroleur. Werkzaam bij NewsFlash 2000 vanaf 1998.