Israël ligt plat: ’Het is oorlog’ – Luchtalarm in Tel Aviv: terreurbewegingen schieten raketten af!

TEL AVIV – Israël bereidt zich voor op een oorlog met terreurbewegingen in de Gazastrook. Die hebben vanochtend al vele tientallen raketten afgeschoten als reactie op de liquidatie van een commandant van de Islamitische Jihad.

Scholen en werkplekken in grote delen van Israël zijn vandaag gesloten, waardoor miljoenen mensen aan huis gekluisterd zitten. Met name de bevolking in het zuiden van het land, in de buurt van de Gazastrook, verblijft in schuilkelders.

Ook in Tel Aviv klonk vanochtend het luchtalarm. De Iron Dome, een luchtafweersysteem, schoot er zeker een raket uit de lucht. Tel Aviv is een populaire stad onder toeristen, ook uit Nederland. De Nederlandse ambassade in Ramat Gan, een voorstad van Tel Aviv, houdt vandaag haar deuren gesloten.

Luchtaanval

Israël schakelde de commandant van de Islamitische Jihad (IJ), Abu al-Ata, afgelopen nacht rond half vijf lokale tijd uit. Niet lang daarna vond er een luchtaanval plaats op een huis van een andere IJ-leider in de Syrische hoofdstad Damascus. Daarbij kwam diens zoon om het leven. Israël reageerde niet op die aanval.

„Het is oorlog”, aldus de terreurbeweging in een verklaring. „Premier Netanyahu heeft alle rode lijnen overschreden.” IJ wordt gesteund door Iran, met wie Israël al maanden op voet van oorlog leeft.

De opdracht tot de liquidatie van Abu al-Ata werd een week geleden al gegeven, maar gewacht werd op het juiste moment. Dat was afgelopen nacht, toen hij niet omringd werd door vrouwen en kinderen.

Publieke schuilkelders open

Direct daarna volgde het besluit om alle scholen en niet-essentiële werkplaatsen vandaag te sluiten. Publieke schuilkelders zijn in allerijl geopend, ook in Jeruzalem. Tot dusver werd er zeker een huis geraakt, in Sderot. Daarbij vielen geen gewonden. De verwachting is dat het aantal aanvallen na de begrafenis van Al-Ata verder zal escaleren.

De confrontatie komt op een moment dat Israël in een politieke crisis verkeert. Na twee verkiezingen is er nog altijd geen nieuwe regering. Sommige oppositieleden wijzen er op dat een oorlog met Gaza premier Netanyahu op het moment goed zou uitkomen. Daarmee kan hij zijn status als ’Mister Veiligheid’ oppoetsen. Toch steunt diens belangrijkste rivaal voor het premierschap, oud-legerleider Benny Gantz, het besluit tot de liquidatie.

Confrontatie

Israël gaat ervan uit dat de confrontatie in ieder geval enkele dagen zal onthouden. Het heeft nog geen grondtroepen richting de Gazastrook gestuurd. Deze week is een nieuwe minister van Defensie aangetreden, Naftali Bennett, die in het verleden geregeld opriep tot hard optreden in de Gazastrook. Een Egyptische delegatie is inmiddels in Tel Aviv gearriveerd om te kijken of het mogelijk is snel tot een staakt-het-vuren te komen.

Bron: Telegraaf