Amsterdam – Een Brexitdeal komt dichtbij nu het Britse parlement premier Johnson die richting opduwt. Het Britse pond is afgelopen dagen gestegen tegen de euro. Na het referendum in 2016 daalde de munt even fors. Volgens zakenbank Goldman Sachs ligt er inmiddels een koopkans in aandelen voor beleggers.
’Buy the dip’, zegt Goldman Sachs. Waarom zou je?
Aandelen zijn de afgelopen maanden fors teruggelopen in Londen. Het Britse pond ging sinds het referendum van de zomer van 2016 met horten en stoten eveneens terug. En ook obligaties doen het veel slechter dan gemiddeld in Europa. Zaterdag dwong het Britse parlement premier Johnson wetgeving in ieder geval voor te leggen aan de volksvertegenwoordigers.”De kans op een harde Brexit, zonder enige regeling, fors teruggelopen”
Met een door 322 stemmen gesteund amendement, 306 waren tegen, vraagt het parlement om zekerheden in de Brexit-scheiding van de Europese Unie in te bouwen.
„Daarmee is de kans op een harde Brexit, zonder enige regeling, fors teruggelopen”, aldus beleggingsstrateeg Simon Wiersma van ING Investment Office, dat wereldwijd belegt. „Het sentiment lijkt gekeerd, dat zie je ook terug in de obligatiemarkt.” ABN Amro is eveneens iets positiever gestemd. „We denken niet dat er een harde Brexit gaat komen, we gaan nog uit van een deal.”
Wat betekent dat?
De stijgende rente in het Verenigd Koninkrijk op ogenschijnlijk iets beter nieuws, bij nog altijd een verhoogd risico van een vechtscheiding tussen Londen en Brussel, neemt de rentes in Europa op sleeptouw. „Dat verklaart ook waarom financiële waarden het in heel Europa relatief goed doen”, aldus Wiersma. Banken leven van een hogere rente. Op de Amsterdamse beurs steeg ING bijvoorbeeld met 2,3%, ABN Amro, NN Group, ASR en Aegon gingen alle in zijn voetspoor mee.
Wat moet je als belegger in het Verenigd Koninkrijk kopen dan?
Banken, verzekeraars en alle degelijke bedrijven die met vastgoed en de bouw te maken hebben. „Juist die sectoren zijn tijdens de Brexit, nu toch al drieënhalf jaar geleden, het meest getroffen op de beurzen. Als er toch een deal komt, en de verhoudingen normaliseren met de Europese Unie, dan kijken beleggers als eerste naar die sectoren die relatief sterk zijn achtergebleven”, stelt Wiersma.
Maar met ING waarschuwen andere investeerders sterk naar kwaliteit, de koers-winstverhouding en het recente herstel te kijken. Wiersma: „Dan valt op dat vooral de middelgrote bedrijven, de midkapfondsen en de smallcaps het relatief beter moeten gaan doen; zij hebben de zwaarste klappen gehad.”
Hoe moet ik daar als belegger in stappen?
Er zijn eenvoudige indexvolgers als belegging, die tegen beperkte basiskosten vanaf rond 0,2% de hele lijst met bedrijven meenemen. In het Verenigd Koninkrijk zijn dan de FTSE 250 en FTSE 350 de belangrijkste indices. Dat zijn overigens wel verliezers en winnaars bij elkaar, beleggen houdt zijn risico’s. Ook bij Nederlandse brokers kun je als belegger dergelijke etf’s kopen.
Alles komt dus uiteindelijk goed?
De consensus onder analisten is dat er een deal gaat komen, zo’n 65% heeft die overtuiging. ING verwacht dan plussen van 5% voor bedrijfsaandelen, tot nog veel meer in die lagere divisies van de City-beleggingen. Goldman Sachs heeft echter de reputatie altijd haantje de voorste te zijn; ze vertrekken weer als er paniek ontstaat, met de winst die in korte tijd is gemaakt. Het koopsignaal heeft risico’s, de zakenbank heeft anders dan particuliere beleggers meer mogelijkheden om zich in te dekken bij een tegenvallende periode de komende maanden. Wiersma: „Bovendien beleg je in het Verenigd Koninkrijk in Britse ponden. Die staan nu relatief laag tegen de euro genoteerd, maar dat effect van een sterkere wisselkoers van het pond kan de koersen van internationaal georiënteerde bedrijven uit de FTSE 100 index drukken.”
Bron: Telegraaf