Dit schrijft internationale pers over Verstappen-crash!

SUZUKA – Valtteri Bottas won afgelopen raceweekeinde de GP van Japan, Mercedes voor de zesde opeenvolgende keer de constructeurstitel, maar de échte aandacht ging na afloop vooral naar Max Verstappen en Charles Leclerc. Wat zeggen de internationale media over hun crash?

Britse pers

“Max was ’blameless’”

Sky Sports onderstreept dit: „Verstappen startte goed en kwam vervolgens aan de buitenkant van Leclerc terecht. De Monegask behield eerst wel de racelijn, maar gleed vanaf daar alsnog in de Red Bull. Terwijl Verstappen spinde, kreeg Leclerc met schade te maken. Maar waar Verstappen moest opgeven, kon het Ferrari-talent na vele inhaalacties nog wel zevende worden.”

La Gazzetta

Volgens de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport is het een puinhoop bij Ferrari: ’pasticcio’, om met de woorden van de Italianen te spreken. Over de start van beide Ferrari-coureurs was men – gezien de goede kwalificatie – ook niet te spreken. Het wordt als een romantische zinnetje opgeschreven: ’De nacht was rood, de zonsopkomst zilver’.

“De nacht was rood, de zonsopkomst zilver”

De verslaggevers van de roze krant vinden dat Verstappen niets aan de crash met Leclerc kon doen. Toch wordt er vooral gekeken naar het falen van de Ferrari’s. „Vettel maakte een te vroege beweging bij de start, die gelukkig wel legaal werd bevonden. Leclerc raakte in de eerste ronde al Max Verstappen, een contact dat de Nederlander van de baan dwong en hem furieus maakte.” De rode bolides moeten het ontgelden: „In één klap hebben de rode auto’s hun geweldige uitgangspositie, met een volledige eerste startrij, vergooid.”

L’Equipe

In Frankrijk bij L’Equipe vindt men de rol van de autosportbond FIA niet sterk bij de GP van Japan. „Het uitblijven van een straf voor Leclerc maakte de Red Bull-coureur zeer boos. De stewards negeerden het voorval eerst, openden vervolgens toch maar een onderzoek, om uiteindelijk te besluiten met een tijdstraf. Het was op deze manier een vervelende GP voor de Nederlander. Hij werd eigenlijk gestraft voor het onderstuur van Leclerc en belandde daardoor met een beschadigde auto naast de baan.”

Daarnaast stelt de Franse sportkrant dat Ferrari het weer helemaal kwijt is. „Om te beginnen maakte Vettel een valse start. Om precies te zijn, ’schoot hij op gang’ nog voordat de lampen uitgingen en stopte hij daarna weer voor de streep. Ferrari mag van geluk spreken dat dit voorval niet zou worden bestraft door de stewards.”

Duitsland

Ook bij onze oosterburen viel de terugval van Ferrari op, niet op z’n minst omdat Sebastian Vettel voor de Scuderia rijdt. De valse start van de Duitser wordt neergezet als een ’Stotter-Start’. De andere rode bolide is volgens Bild absoluut schuldig aan de crash met Red Bull van Verstappen. „Verstappen en Leclerc gaan zij-aan-zij door de eerste bochten. De Ferrari glijdt daarbij naar links, in de Red Bull dus. Verstappen vliegt eraf, Leclerc moet na de crash stoppen voor een nieuwe voorvleugel.”

“Ook de actie van Verstappen was riskant”

Eigenlijk is alleen de Frankfurter Allgemeine van mening dat het niet per alleen aan Leclerc lag. Het zou van beide coureurs riskant zijn geweest. „Verstappen probeerde Leclerc, de nummer twee van de kwalificatie, aan de buitenkant voorbij te gaan. De Monegask verdedigde zich daarbij, maar toucheerde de Red Bull. Terwijl Verstappen van de baan spinde en zich als achttiende weer op het asfalt meldde, zette Leclerc de race met een licht beschadigde voorvleugel voort. Juist op het moment dat hij vol werd achtervolgd door Hamilton.”

Bron: Telesport