Coronavirus: ’Massahysterie ligt op de loer’!

SCHIPHOL – Nederlandse reisorganisaties worden steeds alerter op de verspreiding van het besmettelijke en soms dodelijke coronavirus, dat in en om China snel om zich heen grijpt en via luchtreizigers ook elders in de wereld opduikt. Er komen vandaag veel vragen binnen van bezorgde toeristen. 

„We houden de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Wereldgezondheidsorganisatie scherp in de gaten. Zodra dat wordt aanbevolen door de deskundigen, nemen we actie”, benadrukt een ANWB-woordvoerder.

Er is volgens hem nu één groep van ANWB-dochter Fox Vakanties in China. „Die reis wordt vooralsnog volgens schema afgemaakt. Zij komen niet in de buurt van de gebieden waar het virus is uitgebroken en dus hoeft de route niet aangepast te worden. Wel krijgen we de laatste dagen vragen van mensen die in het voorjaar een China-reis hebben geboekt. Die proberen we gerust te stellen”, aldus de zegsman.

Rondreizen China

TUI laat weten dat de China-rondreizen van met name Kras pas eind maart beginnen. „De winter nu is geen hoogseizoen in China. Daarom hebben we nog even tijd om de situatie aan te kijken. We houden samen met onze lokale agenten de vinger aan de pols”, zegt een TUI-woordvoerster.

Volgens Djoser-baas Herman van der Velde is er geen reden voor paniek. „Het ongrijpbare van ernstige, overdraagbare infectieziekten maakt toeristen vaak angstig, dat is heel begrijpelijk, maar wij moeten hier rationeel blijven. Onze eerstvolgende China-reis is in maart. Als dan zou blijken dat het niet verstandig is om die door te laten gaan, zorgen we voor een alternatief voor de deelnemers.”

 Ook KLM zegt dat er tot op heden niets is veranderd en dat alle vluchten volgens plan worden uitgevoerd, ook (met partners) naar China. „Op dit moment zijn geen bijzondere maatregelen of reisadviezen van kracht voor reizigers en vliegend personeel. Alleen worden algemene hygiënemaatregelen aangeraden, zoals handenwassen voor en na het eten en contact met dieren vermijden”, aldus een woordvoerster.

Virusgevaar

Volgens voorzitter Frank Oostdam van koepelorganisatie ANVR zijn alle reisorganisaties goed op de hoogte van de risico’s. „We bekijken het mogelijke virusgevaar op verre bestemmingen van dag tot dag per regio in overleg met onze leden. Er zijn nog geen Nederlandse reizen omgeleid of geannuleerd, maar dat kan morgen anders zijn”, stelt hij vast.

Volgens het RIVM is een extra risico dat het virus muteert en zich aanpast om makkelijker van mens tot mens over te gaan. „De mate van besmettelijkheid wordt continu onderzocht. Het aantal doden valt relatief mee. Maar ook dat kan altijd wijzigen. Pas als er duidelijke aanwijzingen zijn voor gevaar in Nederland, grijpen we in, zo nodig ook op Schiphol.”

Bron: Telegraaf