Surinaamse oud-president Desi Bouterse (79) overleden!

Paramaribo – De Surinaamse oud-president Desi Bouterse (79) is overleden, bevestigt de Surinaamse regering. „De regering is via de familie en eigen onderzoek op de hoogte gesteld van het heengaan van de heer D. Bouterse, ex-president van de Republiek Suriname”, verklaarde minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). Advocaat Gerard Spong wil zijn dood door een arts bevestigd zien. „Zijn dood kan ook in scène zijn gezet”, vertelt hij aan De Telegraaf.

„Verdere berichtgeving terzake volgt zo spoedig mogelijk”, aldus de bewindsman. Bouterse was voortvluchtig nadat hij op 20 december vorig jaar werd veroordeeld voor zijn leidende rol bij de Decembermoorden van 8 december 1982 waarbij vijftien tegenstanders van zijn bewind omkwamen.

In januari dit jaar moest hij zich melden bij de gevangenis om de eerste dag van zijn celstraf van twintig jaar uit te zitten. Vanaf toen wist niemand waar de oud-president zich bevond. Afgelopen zondag heeft de politie in Suriname nog een inval gedaan in zijn woning, waar hij toen niet werd aangetroffen.

Bouterse overleden na een kortstondig ziekbed

De voortvluchtige ex-legerleider zou na een kortstondig ziekbed zijn overleden op zijn schuiladres. Bij de woning van de overleden Surinaamse oud-president Desi Bouterse in Paramaribo-Noord hebben aanhangers en journalisten zich verzameld. Het stoffelijk overschot van de voortvluchtige ex-president is woensdagochtend vroeg lokale tijd naar Paramaribo overgebracht. Zijn weduwe Ingrid Bouterse-Waldring en de familie komen later in de ochtend met een verklaring. Partijgenoten van Bouterse zijn in rouw gedompeld.

Staatsgreep in 1980

Bouterse werd op 13 oktober 1945 geboren in het Surinaamse Domburg. Na vanaf 1968 enkele jaren in Nederland te hebben doorgebracht en een militaire opleiding te hebben gedaan, keerde hij eind 1975 terug naar Paramaribo. Met andere sergeanten pleegde hij in februari 1980 een staatsgreep.

In eerste instantie leidde de coup in Suriname – en in Nederland – niet tot grote afkeuring. Toch groeide de aversie en de weerstand tegen het steeds knellender militaire bestuur snel. Op 8 december 1982 mondde dat in Fort Zeelandia in Paramaribo uit in een moordpartij. Vijftien vermeende tegenstanders van het militaire regime werden gemarteld en geëxecuteerd.

Justitie in Suriname liet de Decembermoorden jarenlang ongemoeid. In 2010 wist Bouterse zelfs tot president te worden gekozen, een jaar nadat er alsnog een rechtszaak was begonnen over de Decembermoorden. Hij bleef president tot 2020. Eind vorig jaar werd hij alsnog veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn rol bij die moorden. Mensenrechtenorganisaties drongen eerder deze maand nog aan op intensivering van de opsporing van Bouterse en zijn eveneens ondergedoken ex-lijfwacht Iwan Dijksteel.

Bram Moszkowicz reageert op dood Bouterse

Bram Moszkowicz was de advocaat van Desi Bouterse toen de oud-president werd beschuldigd van cocaïnehandel. „Het was een zakelijke samenwerking”, vertelt de oud-advocaat. „Ik heb hem een keer of vijf ontmoet in Suriname. Het was een uiterst intelligente man, een schaker.”

Moszkowicz werd destijds een te amicale omgang met Boutserse verweten. Volgens de raadsman geeft de verhouding cliënt-advocaat al snel een vertekend beeld. „Als een cliënt niet vast zit, is de omgang zoals met ieder ander. Je geeft elkaar een hand, en als daar dan pers bij is, lijkt het voor de buitenwereld al snel op een vriendschappelijke relatie.”

Moszkowicz benadrukt dat hij de oud-president niet bijstond voor zijn rol in de Decembermoorden.

Advocaat Gerard Spong wil dood door arts bevestigd zien

Advocaat Gerard Spong heeft daar op zijn manier mee te maken. Hij is van Surinaamse afkomst en was bevriend met slachtoffers van de Decembermoorden. Spong wil dan ook door een arts bevestigd zien dat Bouterse echt dood is. „Zijn dood kan ook in scène zijn gezet.”

Comité Herdenking Slachtoffers Suriname: dood Bouterse jammer

Echt jammer, vindt voorzitter Romeo Hoost van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname het overlijden van Bouterse. „Hij moest blijven leven om zijn straf van twintig jaar te kunnen uitzitten”, zei Hoost woensdag tegen het ANP.

Op die manier had hij moeten voelen wat hij het hele Surinaamse volk heeft aangedaan, aldus Hoost. „Aan vijftien slachtoffers heeft hij persoonlijk meegedaan”, verwees hij naar de Decembermoorden van 1982 op vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire bewind van Bouterse.

Hoost denkt dat Bouterse nog had geleefd als hij zich had gemeld bij de gevangenis. „Ik kan me dat indenken. Hij was ernstig ziek, kreeg nierdialyse thuis. Misschien is er medisch iets verkeerd gelopen, heeft hij niet de juiste medicatie gehad. Als hij zich had gemeld bij de gevangenis, dan zat hij zijn straf uit en werd hij medisch goed onderhouden.”

Diaspora Instituut roept op tot rust na nieuws over dood Bouterse

Het is voor Suriname belangrijk om de rust te bewaren na het nieuws dat oud-president Desi Bouterse is overleden. De politicus en ex-legerleider was een polariserende figuur voor de Surinaamse gemeenschap. Maar het Zuid-Amerikaanse land staat voor belangrijke verkiezingen en daarom is het goed de emoties zoveel mogelijk te bedaren. Dat zei voorzitter John Brewster van het Diaspora Instituut Nederland (DIN), een organisatie die de banden tussen Suriname en Nederland stimuleert, woensdag tegen het ANP.

„Ik bekijk het altijd vanuit wat goed is voor Suriname. Dat is het belangrijkste om alles zo objectief mogelijk te kunnen beoordelen. Wat goed is voor Suriname, is dat er rust is en geen chaos. Daarom roep ik alle Surinamers, vooral in de diaspora, op om het hoofd koel te houden”, zei Brewster nadat Surinaamse media het overlijden van Bouterse hadden gemeld.

Brewster voorziet dat de aanstaande verkiezingen, op 25 mei, bepalend zijn voor de richting die Suriname ingaat. Na olievondsten voor de Surinaamse kust kijkt het land uit naar miljardeninkomsten, dus is het volgens de DIN-voorzitter belangrijk om een einde te maken aan corruptie zodat het geld naar de verdere ontwikkeling van Suriname gaat. „In 2025 bestaat Suriname vijftig jaar als onafhankelijke natie. Deze verkiezingen zijn daarom belangrijk om te zien welke richting Suriname opgaat in de volgende vijftig jaar.”

Bron: Telegraaf