Tilburgse automatiek met kunst nu al in 33 steden!

TILBURG – Ro-Nalt Schrauwen begon drie jaar geleden in Tilburg met Pakje Kunst. Dat zijn automaten met werk van fotografen, keramisten, dichters en illustratoren. Vier euro in de gleuf en er komt een doosje uit, zoals bij een sigarettenautomaat, maar dan met werk van kunstenaars uit Midden-Brabant. Nu staan overal in Nederland van die automaten.

In Tilburg staan vier automaten en inmiddels zijn er zo’n 45 automaten in Nederlandse steden en regio’s. In Flevoland en delen van Limburg staan ze nog niet, maar er is bijna sprake van een landelijke dekking. Van de veertig regio’s in het land zijn er drieëndertig met een Pakje Kunst automaat. De kunstenaars komen ook uit die regio’s.

Verzoek uit andere steden

Dat succes had Ro-Nalt Schrauwen drie jaar geleden niet voor mogelijk gehouden. ,,Ik dacht aan één automaat in Tilburg. Mijn idee kwam in het Brabants Dagblad en de landelijke media sprongen er op in. Daarop kreeg ik veel verzoeken uit andere steden.” De automaten haalde de Tilburger in Dokkum.

Tot nu toe weet de koper niet van wie hij een kunstwerk trekt. Dat is in november anders. Geïnspireerd door een initiatief in Deventer is in meerdere steden actie Kunstenaar in een rij. In de automaat krijgen acht kunstenaars een kolom met maximaal vijftien werken. Zo is het duidelijk welk werk uit welke lade komt. ,,De beheerder van de automaat in Deventer kwam op het idee. Soms willen mensen graag een werk van een specifieke kunstenaar. In Deventer stond een rij van zo’n tien meter te wachten om een doosje te trekken.”

Dit weekend

De actie in Tilburg is bij Gianotten. Die begint op 2 november. In de automaat zit werk van kunstenaars als Ellen Rijk en Jolanda van der Grint uit Tilburg en Ellen Prinse uit Kaatsheuvel.

Bron: Brabants Dagblad