Julian Assange verliet maandag na 1901 dagen gevangenschap het Verenigd Koninkrijk. De WikiLeaks-oprichter is onderweg naar Saipan, een eiland in de Stille Oceaan, dat bekend staat om zon, zand, snorkelen en binnenkort om een grote Amerikaanse spionagezaak. Want op dit piepkleine eilandje wordt de vrijlating van Assange officieel bekrachtigd. Maar waarom juist hier?
Het doorgaans rustige eiland staat sinds dinsdagochtend in de wereldwijde schijnwerpers. Naar verwachting zal woensdagochtend op deze plek de vrijlating van Julian Assange officieel worden. De 52-jarige klokkenluider zal schuld bekennen aan een van de aanklachten die de Verenigde Staten tegen hem hadden lopen onder hun spionagewet. In ruil daarvoor mag hij terug keren naar zijn thuisland Australië.
Saipain is de hoofdstad van de Noordelijke Marianen-eilandengroep. Het is een klein eiland – slechts 20 kilometer lang en 8,8 kilometer breed – dat wordt beschouwd als de internationale toegangspoort voor de rest van de eilanden. Net als gebieden als Guam en Puerto Rico maken de Noordelijke Marianen deel uit van de VS zonder de volledige status van een staat. Inwoners zijn Amerikaanse staatsburgers, maar ze kunnen niet stemmen bij de presidentsverkiezingen. Sommige eilanden, zoals Saipan, huisvesten ook Amerikaanse districtsrechtbanken.
Waarom op Saipan?
Woensdag om 09.00 uur lokale tijd verschijnt Assange dus voor de rechtbank in Saipan. De reden waarom zo’n grote en gevoelige zaak juist hier wordt afgehandeld? Allereerst ligt de rechtbank relatief dichtbij zijn thuisland Australië. Hawaï is bijvoorbeeld ruim twee keer zo ver weg.
Daarnaast wilde Assange, volgens Amerikaanse aanklagers, niet naar een rechtbank op het vasteland van de Verenigde staten. ,,De aanklachten zijn onder de Amerikaanse wet ingediend’’, zegt Emily Crawford, hoogleraar aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van Sydney tegen persbureau Reuters. ,,Hij moet dus op Amerikaans grondgebied zijn, maar wilde niet in een staat zijn zoals Hawaï.’’ Waarom Assange zijn schuld niet wil bekennen op het vasteland van de Verenigde Staten is onduidelijk.
Nadat de klokkenluider schuldig pleit, wordt hij veroordeeld tot 62 maanden cel. Die straf hoeft hij niet uit te zitten, omdat hij al sinds 2019 in een Britse gevangenis heeft gezeten. In totaal 1.901 dagen, aldus WikiLeaks. Het High Court in Londen liet Assange maandag op borg vrij. Volgens WikiLeaks vliegt hij na de zitting door naar Australië, waar hij ‘snel’ zal worden herenigd met zijn vrouw Stella en hun twee kinderen, ‘die hun vader alleen nog door tralies kennen’. De kinderen van Assange werden in 2017 en 2019 geboren, toen hun vader zich schuilhield in de Ecuadoraanse ambassade in Londen.
WikiLeaks publiceerde in 2010 honderdduizenden geheime documenten, onder meer over de Amerikaanse militaire acties in Afghanistan en Irak. Oprichter Assange voerde al sinds die tijd rechtszaken om uit handen van justitie in de VS te blijven. Voor hij in 2019 naar een Britse gevangenis werd overgebracht, hield hij zich zeven jaar schuil in de ambassade van Ecuador in Londen.
Bron: Harmke de Vries (Brabants Dagblad)
Weer een typisch geval van de Verenigde Staten die toch nog even hun macht willen laten zien. Ik ben zelf altijd voor openheid van zaken, en daar vallen handelingen tijdens oorlogen wat mij betreft ook onder. Als er dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen, dan hoort dat niet te worden weggemoffeld.